A lélegzetből felismerhető a rák

2018.05.18. 20:36

Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt – írja az MTI. A rák korai észlelése több kezelési lehetőséget biztosít a betegeknek és életeket menthet.

A kilégzési teszt képes volt 85 százalékos pontossággal felismerni a rákot és megkülönböztetni a jóindulatú betegségektől a 335 ember bevonásával végzett klinikai vizsgálatokban – írták kutatók az amerikai orvostársaság JAMA Oncology című folyóiratában megjelent tanulmányukban.

Igazolni tudtuk a nyelőcső- és gyomorrák kimutatására kifejlesztett kilégzési tesztünket betegek egy nagyobb csoportján. A gyomor- és a nyelőcsőrákot legtöbbször késői szakaszban diagnosztizálják, amikor a kezelés már nem mindig lehetséges. Szükség van a rák korai észlelésére akkor, amikor a tüntetek még nem jellegzetesek, és a jóindulatú betegségek tüneteihez hasonlóak

– mondta George Hanna, a tanulmány vezető szerzője

A nyelőcső- és gyomorrák a daganatos betegségek miatti halálesetek 15 százalékáért felelős globálisan. Általában már előrehaladott állapotban veszik észre, mivel a tünetek akkor észlelhetők, amikor a betegség kifejlődik. A gasztroenterológusok endoszkópiavizsgálat segítségével diagnosztizálják, amely költséges beavatkozás.

A kilégzési teszt a kilélegzett levegő vegyi összetételét vizsgálja, ami a nyelőcső- és gyomorrákbetegek esetében egyedülálló.

A daganatok a szenet tartalmazó és az összes élő anyagban megtalálható illékony szerves vegyületek (VOC) jellegzetes szagát termelik, ez segíti az orvosokat a betegség korai jeleinek érzékelésében. A kutatók képesek voltak azonosítani és számszerűsíteni a VOC összetételét a kilégzési mintákban tömegspektrométer alkalmazásával.

A kilégzési teszten átesett 335 páciens közül 163-nál diagnosztizáltak nyelőcső- vagy gyomorrákot, és 172 beteg esetében állapították meg, hogy jóindulatú betegségben szenvednek vagy nem beteg a gyomruk.

A kutatócsoport a további vizsgálatokban tovább akar javítani a teszten, és egy nagyobb klinikai próbát fog elvégezni, illetve azt is vizsgálni fogja, hogy más daganatok, mint a hasnyálmirigy kimutatására alkalmas-e az új diagnosztikai eszköz.  • Hírek
  • Hírek