Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Porított inzulinnal küzdenének a cukorbetegség ellen

2018.07.12. 08:24

Szakértők szerint már a születéstől lenne mód arra, hogy megelőzzék az 1-es típusú diabétesz kialakulását: az ötlet azon alapul, hogy porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, így életre szóló védettséget érnének el náluk – írja az MTI.

Az angliai kísérletbe a Berkshire, Buckinghamshire, Milton Keynes és Oxfordshire szülészeti klinikáin megforduló állapotos nőket akarnak bevonni. Arra kérik őket, hogy naponta adjanak inzulint por formájában a gyereküknek hat hónapos korától hároméves koráig. A résztvevőket rendszeresen felkeresik majd a kutatócsoport tagjai, hogy ellenőrizzék a gyerek egészségi állapotát.

A kutatásban résztvevők fele igazi inzulint, a másik fele placebót kap, amely semmiféle gyógyszert nem tartalmaz. Ahogy az az ilyen kísérleteknél lenni szokott, sem a kutatók, sem a szülők nem fogják tudni, hogy ki mit kapott, csak a kísérlet után, hogy semmiféle elfogultság ne zavarja meg az eredményt.

Százból egy újszülött olyan génekkel jön világra, amelyek miatt nagy a kockázata nála az 1-es típusú, inzulinfüggő diabétesz kialakulásának. Szakemberek szerint az újszülött korban a gyerekek sarkából rutinszerűen vett vérminta, amelynek segítségével egészségi állapotukat mérik fel, arra is alkalmas lehet, hogy kimutassák ezeket a géneket. Az Oxfordi Egyetem kutatói 30 ezer újszülöttet akarnak megvizsgálni ezen a módon, hogy kiválasszák azokat, akik alkalmasak lennének a kísérletben való részvételre.

Az inzulin az a hormon, amely szabályozza a vér cukortartalmát, és amelynek működési zavara cukorbetegséget okoz. A kutatók szerint a kanállal beadott inzulinpor meg tudja edzeni az immunrendszert, így az majd tolerálja a szervezet saját inzulintermelését, ami megelőzi az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egy másik kutatásban azt tesztelték, hogy a gyerekkorban adott metformin – a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerhatóanyag – meg tudja-e akadályozni a betegséget.

Jelenleg nincs mód az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére. Ez egy élethosszig tartó állapot, amelyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért a páciens vércukorszintje túl magas. Az állapot komoly, hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, megvakuláshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vagy agyvérzéshez vezethet.  • Vennék
  • Hírek