Edina
-12 °C
-3 °C

Kiszagolja a tüdőrákot az elektronikus orr

2003.05.09. 10:02
A római egyetem kutatói kifejlesztettek egy "elektronikus orrot", amely képes a tüdőrák kiszimatolására. A New Scientist beszámolója szerint a készülék a tüdőrákos betegek leheletében alkánok és benzol-származékok keverékét keresi.
Az egyik vizsgálat során a műszer mind a 35 rákos beteget képes volt kiszűrni a tesztbe bevont 60 személy közül. Arra még nem derült fény, hogy miért tartalmaz szerves vegyületeket a betegek lehelete.

Felderíthetővé válik a tüdőrák

Az e-orr kifejlesztői azt remélik, hogy a légzési teszttel felderíthetővé válik a tüdőrák korai stádiuma. Carrado Di Natale a BBC-nek nyilatkopzva azt fejtegette, hogy az orvosok a jövőben a dohányosokat és más veszélyeztetett csoportokat egyszerűbben szűrhetik majd.

Ezzel kapcsolatban azonban kétségeit hangoztatja több szakorvos. Az újdonságot kétkedéssel fogadó szakértők arra utalnak, hogy az e-orr csak a tüdő felszínének daganatait képes felfedezni, és soha nem pótolhatja a vérvizsgálatokat illetve ultrahangos felvételeket.

Máshol már bevált

A készülék szenzorai kvarckristály alapú rezgőkörök, melyek felületét a szerves molekulákat szelektíven megkötő anyaggal vonták be. A felületen megkötött szerves molekulák megváltoztatják a rezgő rendszer össztömegét és ezáltal rezgési frekvenciáját is. A frekvencia mérésével következtetni lehet, arra hogy a páciens leheletében jelen van-e egy bizonyos szerves anyag egy adott koncentrációban.

A jelenlegi gyakorlat szerint az orvosok a tüdőrák diagnózisának felállításához a légcsövön át száloptikás bronchoszkópot vezetnek le, emlékeztet a New Scientist. Adott esetben pedig a szövetminta kinyerése is szükséges lehet.