Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlságosan kizsákmányoljuk a Földet

2002.07.10. 11:38
A WWF új jelentése szerint, ha nem hagyjuk abba a természeti erőforrások túlzott kihasználását, 2030-ig az életminőség rohamos hanyatlásával kell szembesülnünk. Mindezt ötven nappal a fenntartható fejlődést tárgyaló, johannesburgi ENSZ-világkonferencia előtt hozta nyilvánosságra a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete.
A WWF által készített Élő Bolygó Jelentés 2002 arra figyelmeztet, hogy évente 20%-kal több természeti erőforrást élünk fel, mint amennyi képes megújulni, és ez a mérték évente nő. Ha a népességnövekedés, a gazdasági és technológiai fejlődés ilyen ütemben folytatódik, 2050-re a Föld biológiai kapacitásának 180-220%-át fogjuk használni. A WWF szerint ez azt jelenti, hogy ha a kormányok nem hoznak sürgős intézkedéseket, 2030-ra a fejlett országokban a várható átlagéletkor, az iskolázottság és a világgazdasági termelés, vagyis az életszínvonal hanyatlásnak indul.

Dr. Claude Martin
"Az a tény, hogy egy természeti erőforrásokban bővelkedő, de nem korlátlanul kihasználható bolygón élünk, nagy kihívás elé állítja a világ vezetőit a közelgő világkonferencián", hangsúlyozza Dr. Claude Martin, a WWF főigazgatója. "Az alapvető természeti erőforrásokhoz való hozzájutás kérdését, az emberek egészségének és megélhetésének javítását nem lehet külön választani a természetes ökoszisztémák egységének megőrzésétől. Ha nem biztosítjuk a bolygónk élővilágának épségét, soha nem leszünk képesek elfogadható életminőséget garantálni a népesség nagy részének."

Az Élő Bolygó Jelentés arról is beszámol, hogy bolygónkon körülbelül 11,4 milliárd biológiailag aktív föld- és tengerfelület van, ami azt jelenti, hogy ha 6 milliárd ember él a Földön, minden emberre 1,9 hektár jut. Az egy főre eső ökológiai lábnyom, amely a természeti erőforrások felhasználását mutatja, 2,3 hektár, ha a fenntarthatóságot garantálni akarjuk. Ennek ellenére, míg egy afrikai vagy ázsiai átlagfogyasztó ökológiai lábnyoma kevesebb, mint 1,4 hektár volt 1999-ben, addig egy nyugat-európaié 5 hektár, egy átlagos amerikaié pedig 9,6 hektár volt.

Az Élő Bolygó Mutató, amelyet több száz madár-, emlős-, hüllő-, kétéltű- és halfaj populációjának változása alapján számolnak ki a szakemberek, világosan mutatja, hogy a jelenlegi emberi fogyasztás mértéke nem fenntartható. Az elmúlt 30 évben az Élő Bolygó Mutató 35%-kal csökkent. A tendencia különösen az édesvízi fajok esetében ijesztő, hiszen az édesvizek és vizes élőhelyek 195 fajának állománya átlagosan 54%-kal kevesebb. A tengeri fajok szintén igen veszélyeztetettek: 217 faj állománya átlagosan 35%-kal, míg az erdei életközösségek 282 fajának állománya 15%-kal csökkent.

Ökológiai lábnyom
Az ökológiai lábnyom segítségével jól számszerűsíthető, hogy életmódunk mekkora hatással bír a természetre. Hogy egy-egy ország vagy földrész lakói átlagosan mekkora lábnyommal jellemezhetők, az azon múlik, hogy milyen "nagy lábon élnek". Minden egyén ökológiai lábnyoma hat elemből áll össze. Az első az a terület, amelyen a táplálkozáshoz szükséges gabona megtermelhető, a második annak a legelőnek a nagysága, amely az általa elfogyasztott hús előállításához nélkülözhetetlen, a harmadik a fa és papír fogyasztásának megfelelő nagyságú erdőterület, a negyedik a hal, rák, kagyló, stb. fogyasztásával arányos tenger, az ötödik a lakáshoz szükséges földterület, végül a hatodik annak az erdőterületnek a nagysága, amely kinek-kinek egyéni energiafogyasztásával arányos mennyiségű szén-dioxid megkötéséhez szükséges.

A WWF szakemberei úgy vélekednek, hogy a kormányok még visszafordíthatják e folyamatokat, és a fenntartható fejlődés útjára vezethetik az emberiséget, ha a kellő lépéseket megteszik. Sürgősen javítani kell a termékek és szolgáltatások előállításánál az erőforrás-felhasználás hatékonyságán, és fontos elősegíteni az energiaszektorban az energiatakarékos technológiák, megoldások, építési és szállítási rendszerek alkalmazását. Különösképp a fosszilis üzemanyagok használatát szükséges helyettesíteni.

"A johannesburgi csúcson a világ vezetői nagyszerű lehetőséget kapnak arra, hogy helyrehozzák azokat a hibákat, amelyeket élő bolygónk ellen eddig elkövettünk, és elindítsanak egy valóban fenntartható jövő irányába.", hívja fel a figyelmet Jonathan Loh, az Élő Bolygó Jelentés szerzője.