Valér
4 °C
8 °C

A globális felmelegedés fokozza az El Niñot?

2001.02.06. 11:49
A Santa Barbarai University of California kutatói ősi korallzátonyokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az El Niño néven ismert időjárási anomália a 20. században erősebb volt, mint 130 ezer éve bármikor.
El Niño nevét az Evangélium ihlette, spanyolul kisfiút, Kisjézust jelent. Rendszerint karácsony környékén tapasztalják ugyanis a halászok Equador és Peru partjainál, hogy a Csendes-óceán vize a megszokottnál melegebb, halban szegényebb lesz. Ekkor születik El Niño, akinek játszadozásait természeti katasztrófák sora jelzi szerte a trópusokon: súlyos aszályok Afrikában, árvizek Ázsiában, az ő művének tartják a nagy erdőtüzeket, viharokat is.

El Niño Ázsiában árvizeket csinál
El Niño bölcsője Dél-Amerikában Peru és Equador partjainál van. Decemberben a Csendes-óceán itteni, keleti partjának vize normális körülmények között 8 °C-kal hidegebb, mint a nyugati parton Indonéziában. A hőmérsékletkülönbség oka a tengeráramlásokban és az Egyenlítő mentén fújó szelekben keresendő. Dél-Amerika partjaihoz a déli sarkvidék felől áramlik a hideg víz, és a téli antarktiszi vizek ebben az időszakban érik el az Egyenlítőt, jelentősen lehűtve az óceán nyugati felét. A lehűlést tovább fokozza az Egyenlítő mentén uralkodó K-Ny-i irányú széljárás, amely keletről nyugat felé sodorja az óceán felszíni vizeit, így keleten lecsökken az óceán vízszintje, ami elősegíti a mélyből a felszín felé tartó hidegebb, halban és táplálékban gazdag víztömegek áramlását.

El Niño akkor keletkezik, amikor valamilyen okból kifolyólag megjelenik a Csendes-óceánban egy Ny-K-i irányú meleg tengeráramlás, amely elnyomja az Antarktisz felől érkező hideg Humbold- és Perui-áramlást. Ez a meleg áramlás olyan erős is lehet, hogy a mélyből a felszín felé tartó áramlatokat is megszüntetheti. A rendellenes tengeráramlás hatására fellépő rendellenes légköri jelenségek okozzák a szélsőségesen meleg időjárást szerte a világon. El Niñot gyakran követi kishúga, La Niña (,,a kislány"), akinek jelenléte a szélsőségesen hideg időjárásban mutatkozik meg.

Korallzátony-analízis

Az új-guineai Houn-félsziget korallteraszokból áll, amelyet kéregmozgások emeltek a felszínre. Ezen a területen a kutatóknak lehetősége volt arra, hogy ősi, akár 130 ezer éves korallokat vizsgáljanak meg. A korallt izotopikus és vegyi elemzésnek vetették alá, így 14 különböző, egyenként 20-100 éves korszak éghajlatáról kaptak képet. A 40 ezer évvel ezelőtti hideg és 125 ezer évvel ezelőtti meleg korszakban keletkezett korallminták vizsgálatával sikerült kiértékelni El Niño viselkedését a különböző éghajlatú korokban.

A hurrikánokat is a kisfiú művének tartják
,,A korallminták azt mutatják, hogy El Niño soha nem volt olyan erős, mint az elmúlt 100 esztendőben" - nyilatkozta David W. Lea a Santa Barbarai Univerity of California gelógia-professzora. ,,Nagyon pontos feljegyzéseink vannak El Niño viselkedéséről az elmúlt 100 év során, 1982-83-ban és 1997-98-ban volt a legerősebb. Természetesen mindenki tudni akarja, van-e kapcsolat a szélsőséges időjárás és a globális felmelegedés között. Az adataink azt mutatják, hogy a Csendes-óceán viselkedése az elmúlt 100 évben atipikus, de nem mutatható ki egyértelműen, hogy mely tényezők befolyásolják El Niñot."

A korallminták elemzéséből következtetni lehet a tengervíz egykori hőmérsékletére és sótartalmára, így a kutatók rekonstruálhatják egy adott korszak éghajlatát. Azon túl, hogy felfedezték, El Niño sohasem volt még olyan erős, mint manapság, arra is fény derült, hogy a hideg jégkorszak idején kb. 50%-kal gyengébb volt, és a legmelegebb időszakokban volt a legerősebb.