Alfréd
-7 °C
2 °C

Nem kell előjáték a nőknek?

2006.10.03. 15:10
A nő éppen annyi idő alatt izgul fel, mint a férfi, állapította meg egy kanadai kutatócsoport a kísérleti személyek nemiszervének hőmérséklete alapján. Az eredmény cáfolja azt a nézetet, hogy a nőknek hosszabb előjátékra lenne szüksége, a pornónézéssel foglalatoskodó kísérleti alanyok ugyanis nemtől függetlenül átlagosan tíz perc alatt jutottak a csúcsra.

Nem ez az első eset, hogy a szexuális izgalmi állapot változását tudományosan vizsgálják, de abból a szempontból mindenképpen kivételes, hogy ez alkalommal a kutatók nem dugdostak különféle mérőeszközöket a kísérleti személyek nyílásaiba, hanem a humánusabb és romantikusabb hőelemzéshez folyamodtak.

Bedugták

A korábbi tudományos próbálkozások mindegyike invazív eljárás volt, amelyek során a női alanyok vaginájába kényelmetlen, tamponszerű műszert helyezve mérték az izgalom növekvő szintjét, magyarázta a New Scientistnek Tuuli Kukkonen, a kutatás egyik vezetője, a montreali McGill Egyetem egészségközpontjának munkatársa. Kukkonen szerint a korábbi vizsgálatok metodikája is aggályos volt, és rontotta az objektív összehasonlítás lehetőségét, hogy más mérési technikákat használtak a férfiaknál és a nőknél is.

Az Irv Binik vezette kanadai kutatócsoport ezért a kevésbé zavaró hőképelemzés mellett döntött, ugyanis ebben az esetben a termográf a kísérleti alanytól viszonylag távolról készít képet a nemiszervről, rögzíti a hőmérséklet-változást és továbbítja az adatokat az elemző számítógépbe. A kutatás kiindulópontja ugyanis, hogy izgalmi állapotban a nemiszervekbe áramló vér több hőt indukál, így a szexuális arosual, vagyis az izgalmi állapot tökéletes fokmérőjévé válik. Kukkonen szerint a kísérletben használt hőképelemző technológia segítségével néhány négyzetmilliméteres területen 0.001 Celsius foknyi változást is képesek voltak regisztrálni.

Nincs szignifikáns eltérés a nemek között

A kísérlet első lépéseként az alanyok nyugalmi állapotú hőmérsékletét rögzítették, miközben a 28 férfi és 30 nő saját otthonában, deréktól lefelé pucéran egy kanadai vidéki tájról készített videót nézett. Ezután Mr. Bean epizódokat, vígjátékokat, illetve pornó- és horrorfilmeket vetítettek a kísérleti személyeknek, és a témáktól függő izgalmiállapot-változást figyelték. A termográf kizárólag a pornófilm-nézőknél regisztrált kiemelkedő hőmérséklet-emelkedést, átlagban két Celsius-fokot.

A kísérlet eredményeként a kutatók nem találtak statisztikailag szignifikáns eltérést a két nem képviselői között, a férfiak 665 másodperc (11.08 perc), a nők 743 másodperc (12.38 perc) alatt érték el a legmagasabb arousal-szintet. Így bár nemtől függetlenül sokak szerint az előjáték rendkívül jó dolog, a kísérlet tudományos tanúsága szerint fizikailag és biológiailag nincs sok értelme. Az ottawai Szexkutatási Konferencián bemutatott mérési módszer a kutatók szerint szexuális zavarok kezelésére is alkalmas lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!