Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Emberi hiba okozta az LHC meghibásodását

2008.10.07. 07:50
A CERN projektének vezetője szerint emberi mulasztás áll a legalább tízhetes leállással járó hiba mögött.

Feltehetően "emberi hiba" okozta a világ legnagyobb részecskegyorsítójának meghibásodását, amelynek következtében tavaszig fel kellett függeszteni a kísérleteket - közölte a berendezést működtető genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

"Azt hiszem, emberi hiba áll" a szeptember 19-i incidens mögött - mondta hétfőn Lyn Evans, a CERN hadronütköztető projektjének vezetője.

Evans szerint a problémát a szupravezető mágneseket összekötő 10 ezer elektromos vezeték egyikének hibás forrasztása okozhatta. A vezeték feltehetően túlhevült, lyuk keletkezett a vezetékben, és a hűtésre használt cseppfolyós hélium az alagútba szivárgott.

Evans elmondta: a meghibásodott szakaszt öt héten át folyamatosan szobahőmérsékletűre kell melegíteni, hogy a szerelők kijavíthassák a hibát, majd újabb öt hétig tart, amíg ismét az abszolút nulla körüli hőmérsékletre (-271,3 Celsius-fokra) hűtik a berendezést.

A CERN az incidens ellenére október 21-én megtartja a nagy hadronütköztető hivatalos megnyitóját, amelyre meghívták a létesítményben részt vevő 28 ország képviselőit.

A világ legnagyobb részecskegyorsítója a svájci-francia határvidéken 3,8 milliárd dollárért létesült 27 kilométer hosszú köralagút, amelyben a részecskék mozgásával modellezik a világegyetem keletkezését.

Magyar részről 50-60 kutató, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének és a Debreceni Atommagkutató Intézetének munkatársai, valamint a Debreceni Egyetem szakemberei csatlakoztak e kísérletekhez. A debreceni fizikusok a hadrongyűrű legnagyobb detektorának, a CMS-nek (Compact Muon Solenoid) a megalkotásában vettek részt.