A britek engedélyeznék a klónozást

2000.04.06. 14:45
A brit kormány által felkért szakértői csoport az emberi magzatok gyógycélú klónozását ajánlja. Az egyházak és a közvélemény is ellentmondásosan viszonyul a kérdéshez, hisz az embriót "felhasználása" után meg kellene semmísiteni.
A brit kormányzat engedélyezni hajlik az embriók "gyógyászati célú klónozását"
Az emberi magzatok orvosi kutatás céljából való klónozását engedélyezheti a jövőben a brit kormány, s ez az emberi szervek gyártási technológiájának kidolgozásához vezetne. A tekintélyes Daily Telegraph értesülései szerint a dr. Liam Donaldson által vezetett szakértői csoport a klónozást tiltó törvény megváltoztatását ajánlották. A brit kormányzat is engedélyezni hajlik az embriók "gyógyászati célú klónozását", e célból közvitákat kívánnak szervezni.

Az eljárás lényege egyszerű: a páciens egészséges DNS-éből kiindulva készítenének egy klón embriót, ebből azokat - a már egészséges - sejteket választanák le, melyből a beteg szerv (szív, máj, vese, csontok stb.) kialakítható. A klónozott embriót tulajdonképpen csak az egészséges sejtért, nem pedig egy emberi példányért hoznák létre. Amiután az egészséges sejtet ,,learatták" az embriót megsemmisítik. Ezeket a sejteket a mesterséges megtermékenyítés után ,,fennmaradó" embriókból is leválaszthatják, de a klónozott embrió esetében a szervbefogadás lehetősége szinte 100 %-os.

Emberi klónozás

Egy skót tudóscsoport rendelkezik emberi klónozási engedéllyel. A klónozási engedély ugyan állatokra vonatkozik, de az embereket nem tiltja ki ebből a csoportból. Az Európai Bizottság emiatt gyorsított eljárást indított el, hogy még az év végéig vissza tudják vonni az engedélyt. A tudósok szerint soha nem állt szándékukban embert klónozni.

Az általános vélemény szerint a mesterséges emberi szervnövelés oly sok haszonnal járna, hogy butaság lenne a tiltást továbbra is fenntartani. A tudósok továbbra attól is félnek, hogy Anglia lemarad a gén-, klónversenyben, ha a tiltás túl sokáig érvényben marad.

A katolikus egyház, mint az abortusz esetében is, tiltaná a magzatklónozást. A Skót Episzkopális Egyház vezetője, Richard Holloway püspök korábban úgy vélekedett egyetlen etikai akadálya sincs az emberi magzatok tudományos és gyógyászati felhasználására történő klónozásának. "A klónozás azért vitatott, mert az indulatok fellángolnak a klónozott emberek hadának gondolatára. Ezt senki sem fogja engedélyezni" - véli a püspök. Az angol tudósok a mesterséges megtermékenyítés után megmaradó, tartalék embriókon számos kísérletet végeztek már el (ezek kora nem haladhatja meg a 14 napot). A püspök nem látja, hogy etikailag a klónozott embriókkal való kísérletezés a már bevett gyakorlattól miben különbözne.

A szakértői csoport jelentését a jövő hónapban fogják megjelentetni. Az ajánlások mellett az embrióklónozás pontos körülményeit is tartalmazza majd ez az írás.  • Bankszámla