Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nukleáris tél az Endoron

2001.02.28. 14:22
Ha egy kicsit elvonatkoztatunk a kényszeres hepiendre nyáladzó hollywoodi filmes logikától, nem hunyhatunk szemet afelett, hogy egy 800 kilométer átmérőjű fémbolygó alacsony orbitális pályán bekövetkező robbanása milyen nyomokat hagy a környezetében.
A boldog békeidők
Bizonyára sokakban megmaradt a Csillagok háborúja eredeti trilógiájának fináléja, ahogy a Jedi visszatér végkifejletében a másodszor is felépített Halálcsillag egy maroknyi birodalmi rohamosztagos hibájából renyhe űrszemétté lényegült át. A felkelők azonban a birodalmi bázis pajzsával együtt megsemmisítették az ewokok szentélyét védő erőteret is, védtelenül hagyva azt a felszín felé tartó törmelékektől és káros sugárzásoktól. Könnyen belátható, hogy a mesterséges hold puszutlása olyan meteoritzáport zúdított az Endorra, hogy ewok lehetett a talpán, aki túlélte.

Látványos tűzijáték

A robbanás következményei

A Csillagok háborúja hiányos technikai dokumentációjából csak következtetni lehet a Halálcsillagon használt erőművek felépítésére, de nukleáris fúziót és antianyag kohókat szinte biztosan alkalmaztak, így a hivatalosan csak "hiperanyagként" aprosztrofált elsődleges fűtőanyag teljesen környezetbarát lebomlása esetén is jó adag gammasugárzás érte az Endor felszínét, radioaktív porral beborítva ezzel a bolygó 5/36-od részét.

Ha a robbanáskor alacsony energiakitörés történt, az orbitális pályán keringő törmelékek egytől egyig, perceken belül elérték a bolygó felszínét, míg nagyerejű energiakitörés esetén a bázis tömegének csak 15,4 százaléka csapódthatott az Endorba, a többi szanaszét szóródott a mélyűrben. A tűzgolyó külső részecskéinek felhője saccra 80km/s sebességgel közelített az élővilág felé, köztük néhány tucat több kilométer átmérőjű meteordarabbal, amelyek termonukleáris robbanásokként pusztítottak el hatalmas erdőségeket, okoztak földrengéseket, és hoztak létre többszáz kilométeres krátereket.

Korai öröm
Az ökológiai katasztrófa nehezen elkerülhető ilyen esetekben. A fémbolygó maradványai izzó meteoritként bombázták le az ewokok erdőit és az apróbb, néhány méter átmérőjű szemcsék elégésükkor áthatolhatatlan és mérgező gázokkal jócskán megrakott porréteggel telítették a légkört. A birodalmi bázis maradványaként felszabaduló plazmagyűrű és az izzó meteoritok által okozott összefüggő erdőtüzek további néhány méteres porréteggel erősítették a levegő szennyezettségét.

Ez az úgynevezett "nukleáris tél jelenség" tipikus esete, amikor az atmoszféra porrétege elzárja a napfényt a földtől. Az állandó félhomályban az átlaghőmérséklet erőteljes zuhanásba kezd, a növények a fény hiányában, a növényevők növények hiján, a húsevő állatok pedig a növényevők után pusztulnak ki rövid időn belül. Egyedül az apró rágcsálók élhetik túl a sötét, hideg éveket, amíg le nem ülepszik a por.

A pusztulás következtében az ewok-populációnak szinte teljesen el kellett tűnnie a bolygóról, leszámítva azokat a szerencséseket, akik vakációjukat töltötték a birodalmi kutatólaborokban.