Béla
12 °C
27 °C

Műholdas jelentés az erdőpusztulásról

2001.08.26. 14:00
Egy most elkészült jelentés szerint - amely az UNEP (az ENSZ környezetvédelmi programja) megbízásából műholdakkal végzett adatgyűjtés eredményeit közli - az emberiség több erdőtakarót pusztított el, mint azt korábban feltételezték, és jónéhány ország túlbecsüli maradék erdőinek mennyiségét.
A könyörtelen számok még a legnagyobb erdőtartalékokkal rendelkező országok némelyikét is meglepték: Kanada például eddig úgy tudta, hogy területének 45 százalékát borítja erdő, a jelentés szerint a valóságban csak 37 százalék körüli az arány. Brazília az őserdőn keresztülvezető autóút körüli erdőpusztulás képein (és adatain) gondolkodhat el.

Az Amazonas medencéje műholdról

Mindössze 15 országban összpontosul a Föld erdőségeinek 80 százaléka: Oroszország, Kanada, Brazília, az Egyesült Államok, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Kína, Indonézia, Mexikó, Peru, Kolumbia, Bolívia, Venzuela, India, Ausztrália és Pápua Új Guinea viseli a legnagyobb felelősséget a Föld atmoszféráját szabályozó és állatvilágának otthont adó erdőségek megmaradásáért.

Klaus Topfer, az UNEP igazgatója azonban nem túl optimista. Szerinte a következő évtizedben az erdőpusztulást megállítani nem lehet, csak mértékének csökkentése lehet reális cél.