Működik Leonardo Da Vinci ejtőernyője

2000.06.28. 12:15
Egy angol ejtőernyős életét kockáztatva bizonyította Leonardo Da Vinci egyik találmányának működőképességét: Adrian Nicholas három kilométer magasan egy hőlégballonból ugrott ki a 85 kilós, Da Vinci tervei alapján vászonból és farudakból készült ejtőernyővel.
Nicholas és az ernyő
Leonardo Da Vinci 500 éves vázlata alapján készített ejtőernyővel ugrott ki egy vakmerő angol ejtőernyős Afrika felett egy 3000 méter magasan repülő hőlégballonból. A BBC tudósítója szerint a középkori tervek alapján vászonból és farudakból készített ernyő működött, Adrian Nicholas sértetlenül ért földet.

Mivel a korabeli szerszámokkal készített szerkezet súlya 85 kilogramm, Nicholas 600 méter magasságban levágta magáról a középkori ernyőt, és egy modern ejtőernyővel landolt, nehogy agyonüsse a ráeső fatákolmány.

A korhű ejtőernyőt már korábban ki akarták próbálni Angliában, a tesztelésre azonban az erős szél, illetve biztonsági megfontolások miatt nem kaptak engedélyt: félő volt, hogy lakott területre zuhan a 85 kilós ernyő. A dél-afrikai Mpumalanga kihalt szavannái felett azonban elvégezhették úgy a kísérletet, hogy Nicholason kívül senki életét nem veszélyeztették.

Da Vinci vázlata
Leonardo Da Vinci egy jegyzetfüzet margójára vázolta fel a piramis formájú ernyőt 1483-ban. A szöveg szerint ,,ha egy férfit olyan viaszolt vég vászonnal szerelnek fel, amely minden oldalán 12 láb (7 méter) hosszúságú és 12 láb magasságú, bármilyen magasból leugorhat sérülés nélkül." Nicholas szerint Da Vinci is örült volna a kísérlet eredményének, még így is, hogy állításának gyakorlati bizonyítására ötszáz évet kellett várni.


  • Hírek
  • Lakáshitel