Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lábfejet találtak egy újszülött agyából eltávolított daganatban

2008.12.18. 15:35
Aprócska lábfejet és más testrészeket találtak egy daganatban, amelyet egy amerikai gyermekidegsebész távolított el egy újszülött agyából.

Paul Grabb bejelentése szerint azután műtötte meg Colorado Springsben október 3-án Sam Esquibelt, hogy az MRI (mágneses rezonanciavizsgálat) mikroszkopikus tumort mutatott ki az újszülött agyában. A műtét idején Sam mindössze 3 napos volt, s a daganattól eltekintve teljesen egészséges.

Mint az idegsebész elmondta, a tumor eltávolítása közben fedezett fel egy majdnem tökéletes lábfejet, valamint egy másik lábfej, egy comb és egy kéz kezdeményét. "Úgy tűnt, mintha az agyból születne egy gyermek" - mesélte el benyomásait az orvos, aki szerint daganatban igen ritkák az ilyen tökéletesen kialakult struktúrák.

Paul Grabb nem biztos abban, hogy mi is okozta a képződményt, amely lehetett veleszületett agytumor is, bár az ilyen daganatok általában nem ennyire "komplexek", nem tartalmaznak kezeket vagy lábakat. A képződmény lehetett úgynevezett magzat a magzatban is, amikor az ikerpár egyik tagja a másikban kezd kifejlődni. Ám ilyesmi nagyon ritkán alakul ki az agyban.

Akármi is volt a képződmény, a szülők szerint Sam jól van, felépült a műtét után, s ha nem lenne a heg, nem is tudnák, hogy milyen beavatkozáson esett át. A kisfiút azonban havonta kell vérvételre és kontrollvizsgálatra vinni, hogy biztosak lehessenek afelől, nem újult-e ki a daganat. Samre fizikoterápia is vár, hogy jobban tudja mozgatni a nyakát.