Részecskegyorsító épülhet Debrecenben

Magyarország Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ helyszínének, de még nem biztos, hogy Európa legnagyobb kutatásfejlesztési projektje hazánkban valósul majd meg. Svédország és Spanyolország is pályázik.

Debrecenben épülhet fel az Európai Neutronkutató Központ, amely a következő évtizedekben várhatóan négyezer tudósnak ad majd munkát, ráadásul további beruházásokat is a térségbe vonzana. A neutronközpont műszereit az anyagkutatásban lehet majd hasznosítani, a részecskegyorsító többek között új kerámiák, üzemanyagcellák, mikrochipek és gyógyszerek kifejlesztését segíti.

Keleti tudósok

Jelenleg Japánban és az Egyesült Államokban is van hasonló neutronkutató központ, de az európai részecskegyorsító ezeknél sokkal nagyobb teljesítményű lesz, tehát Európa a létesítménnyel a világ élvonalába kerül. Egy éven belül születik meg a döntés a beruházás helyszínéről, és Magyarország mellett Svédország és Spanyolország is javasolt helyszínt. Úgy tudjuk hazánk nyerési esélyét növeli, hogy az Európai Unió legnagyobb tudományos projektjei közül ez lehet az egyetlen, amely az Elbától keletre valósul meg.

Nagyjából így néz majd ki az ESS. Az épletegyüttes száz hektáros területet igényel.

A magyarországi helyszín kiválasztására a kormány két szakaszból álló pályázatot írt ki, a második fordulóba Debrecen és Székesfehérvár kapott meghívást, végül szoros versenyben a cívis város győzött, így a Hajdú-Bihar megyei székhelyet javasolja Magyarország helyszínnek. Lapunk információi szerint a beruházás nagyjából egymilliárd euróba - 250 milliárd forintba - kerülne, de ennek az összegnek csak egy része terhelné az ország költségvetését. A beruházás finanszírozásában több más érdeklődő ország részt venne, és úgy tudjuk a kutatóközpont megépülésében érdekelt vállalatok támogatására is számít hazánk.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a vasárnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Debrecent több nagy nemzetközi vállalat is választotta már helyszínnek, infrastrukturálisan és tudás szempontjából is megfelel az egyetemi város a tervezett Európai Neutronkutató Központ helyszínének.  • Bérelnék
  • Bankszámla