Olivér
4 °C
8 °C

Instant sör és plazmatechnológia a Millenáris Parkban

2003.09.24. 14:54
Vajon milyen versenyszámokból áll a fiatal tudósok versenye? - töprengtünk a Millenáris Park kiállítócsarnoka felé haladva. Rövidesen kiderült a válasz: a 15 és 20 év közötti versenyzők posztereken és tárlókban prezentálták legfrissebb eredményeiket, mellyel az Európai Unió tudományos versenyének döntőjébe jutottak. Vajon a szigorú zsűritagok az orvosi eredményeket, a sörgyártás leegyszerűsítését vagy a környezetkímélő technológiákat fogják előnyben részesíteni?
A Millenáris Park épületeiben megrendezett végső megmérettetésen összesen 113 fiatal vesz részt, akik a világ 39 országából érkeztek. Ők azok, akik a hazájukban megrendezett versenyen sikerrel szerepeltek, és most összemérhetik tudásukat más országok jeles képviselőivel. Az EU tudományos versenyének győztesei ötezer eurós pénzdíjat nyerhetnek, valamint egy stockholmi utazást a Nobel-díj átadására. A kutatók eredményeiből rendezett kiállítás szerdáig megtekinthető a Millenáris Parkban. A díjátadó ünnepséget csütörtökön az Országházban tartják.

Sörivó diákok, gumievő majmok

Tekintse meg képeinket
Hétfőn kora délelőtt bevetettük magunkat a fiatal tudósok közé, hogy minden fontos részletet megtudjunk kutatásaikról. Első utunk a holland Vincent Ruigrok és Geert de Vreede tárlójához vezetett. A fiatalok szerint a tanulók Európa-szerte szeretnek sört inni, ráadásul azt is felismerték, hogy az emberek szeretik minél hamarabb kézhez kapni a szomjoltó nedűt, ezért a sörgyártás folyamatának felgyorsítását tűzték ki célul. A kutatómunkájuk eredménye lenyűgöző: az általuk felfedezett módszerrel öt óra alatt végbemegy a fermentációs folyamat, amely a hagyományos módszerekkel öt napig tartana.

A következő percekben a brit Elizabeth Newtontól megtudhattuk, mivel etethetik az állatkertek azokat a finnyás dél-amerikai majomfajokat, melyek az őserdőben kizárólag egy bizonyos gumifa kérgéből csorgó nedvekkel táplálkoznak. A megoldás: egy afrikai akácia ragacsos gumivá szilárduló nedve, melyet boldogan rágcsálnak a törpemajmok.

Plazmatechnológia és házcsomagolás

A döntősök közé négy magyar kutató is bekerült. Lukács Manuéla egy speciális csomagolási technika segítségével könnyen összecsomagolható épületeket tervezett. Az egységes méretű dobozok könnyen és biztonságosan szállíthatóak és minden alkotóelemet tartalmaznak. Nagy László pedig Kecskemét környékén 510 gombafajt talált, amelyek közül huszonegyet még soha nem láttak Magyarországon, és felfedezett két eddig teljesen ismeretlen gombafajtát is.

Vermes Ákos a hibás fehérjék helyreállításával foglalkozó stresszfehérjék viselkedését tanulmányozta. Elmondta nekünk, hogy a stresszfehérjék maguk is megsérülhetnek, aminek komoly következményei lehetnek, ezért kifejlesztett egy módszert, amellyel felmérhető a stresszfehérjék állapota. Vermes Ákos szerint az eredményei talán segíthetnek a stresszfehérjék állapotának a megőrzésében és új gyógymódok felfedezésében.

Németh Gábor a plazmahangszórók hatékonyságát növelte. Nem véletlen, hogy ritkán találkozunk a boltokban ilyen készülékekkel, ugyanis darabonként 1-2 millió forintba kerülnek. Egy sztereó rendszert tehát körülbelül 2-4 millió forintért lehet összehozni. A szakértőtől megtudtuk, nemcsak olcsóbbak, mint az ő szerkezete, de a minőségük is silányabb.

A plazmahangszóró természetesen nem viccből kapta a nevét: a készülék a felhevített gázból koronakisüléssel előállított plazma segítségével bocsátja ki a magas hangokat. Így hangminősége sokkal jobb, mint a hagyományos hangdobozoké, amelyek gyakran berezonálnak.

Biodízel és oxigéntermelés

Klikk a képre!
A délután nagy része a környezetvédelem jegyében telt el. Az egyik portugál csapat használt étkezési olajból készített biodízelt, az izlandi lányok pedig egy hidrogéntermelésen alapuló lakóház terveit mutatták be. A teljesen önellátó ház energiarendszere nap- szél- és geotermikus energia segítségével hidrogént állít elő, amelyből később energiát lehet kinyerni. A koreai Eunkyu Au természetes hajfestékeket, a kínai Jiayi Xu intelligens szemétgyűjtő robotot mutatott be, a litván Andrius Jasilionis pedig a boróka légtisztító képességére hívta fel a figyelmünket.

A fiatal tudósok erős akcentusa miatt kora délutánra már bábeli zűrzavar volt a fejünkben. A tárlók alapján nehezen tudnánk megjósolni, hogy vajon melyik kutatómunka érdemli meg a fődíjat, és különben is: a belgiumi Nina van Rossom korábban elárulta, hogy a kutatásai szerint a csillagjóslás nem tudomány, ezért inkább mi sem foglalkozunk ilyesmivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?