Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kihalhatnak a férfiak

2001.11.06. 14:07
A spermabankok és a mesterséges megtermékenyítés, az emberklónozás és az önmegtermékenyítő petesejt, a férfiak sokasodó egészségügyi és pszichológiai problémái és a nők növekvő társadalmi szerepvállalása miatt kihalhatnak a férfiak egy brit andrológus szerint.
A British Medical Journal hasábjain megjelent tanulmány rámutat arra, hogy a férfiaknak már ma jóval rövidebb a várható élettartama, mint az ellentétes nemnek, amely ugyanakkor egyre több téren átveszi a hagyományosan férfiaknak szánt szerepeket. Siegfried Meryn professzor szerint a nyugati társadalmakban évtizedek óta egyenletesen növekszenek a férfiakat érintő pszichológiai problémák - mint például az alkohol- és kábítószeraddikció, a középkorúak krízise, a depresszió és a családon belüli erőszak - előfordulásának gyakorisága is.

A kihalás szélére került?
Az andrológus szerint kérdéses, hogy a spermabankok, a választható nemű gyerekeket eredményező mesterséges megtermékenyítés, az emberklónozás és az azonosnemű házasságok korában egyáltalán szüksége lesz-e a társadalomnak férfiakra, hiszen a szaporodás nélkülük is megoldható, és a nők sok szempontból jobban megfelelnek a 21. századi társadalmak által támasztott elvárásoknak.

Elképzelhető, hogy még a spermabankok is feleslegessé válnak: amerikai kutatók nemrégiben hírt adtak arról, hogy mesterséges spermaként működő kémiai koktélt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a petesejt képes megduplázni saját kromoszómáit, és mesterségesen megtermékenyíteni önmagát. Amennyiben az egereken kikísérletezett új reproduktív módszer - amely kizárólag nőnemű utódok létrejöttéhez vezet - emberek esetében is működőképesnek bizonyul, spermára sem lesz szükség a nők szaporodásához.