Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megkerült a legtöbb lábú állat

2006.06.14. 10:45
Amerikai kutatók újra felfedezték a világ legtöbb lábbal rendelkező ízeltlábúfaját. Az Illacme plenipes ezerlábú példányait utoljára 1926-ban, egy kaliforniai lelőhelyen észlelték, utána nyoma veszett.

Amerikai kutatók felfedezése után 80 évvel újra megtalálták a világ elveszettnek hitt legtöbb lábú ízeltlábúját. Az Illacme plenipes ezerlábú alfajt 1926-ban látták utoljára a kaliforniai San Benito megyében, egy alig 0,8 négyzetkilométeres érintetlen élőhelyen (biotóp).


A számos lábak
elektronmikroszkóp alatt
Az akár 750 lábat is felvonultató ízeltlábúfajból később már egyetlen példányt sem találtak, írták az East Carolina egyetem kutatói a Nature tudományos szaklap által közölt beszámolójukban.

Erősebben kellett keresni

Az egyetem biológusai most a területen csaknem szó szerint minden kő alá benéztek, és így végül sikerrel jártak. A további vizsgálatokhoz begyűjtöttek négy hím, három nőstény és öt még nem teljesen kifejlett ezerlábút.

Az ivarérett nőstények 33,2 milliméter hosszúak, vagyis kétszer akkorák, mint a hímek, 170 vagy 171 testszegmensükön pedig 662-666 lábat viselnek. A hímek hossza csupán 16,15 milliméter. Legfeljebb 105 szegmensből állnak és 402 lábuk van.

A kutatásokat vezető Paul Marek egyetemi hallgató arra szólított fel, hogy helyezzék a területet védelem alá, nehogy kihaljon a Föld legtöbb lábat viselő ezerlábúja. Összesen mintegy tízezer ezerlábúfaj ismert, ezek az ízeltlábúak az legidősebb szárazföldi állatok közé számítanak.