Valér
-2 °C
0 °C

Őslábnyomok mellé kerültek az ősfák

2007.10.12. 15:48
Megújult az ipolytarnóci ősmaradványok látogatóközpontja, és már megnézhetők a nyáron előkerült nyolcmillió éves ősfák.

Több mint négyszázmillió forintos támogatásból megújult az ipolytarnóci ősmaradványok látogatóközpontja, a felújított földtani központot Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter adta át pénteken. Az új bemutatócsarnokban térben kivetítve elevenednek meg az állatok, a moziteremben pedig a látogatók átélhetik a vulkánkitörést kísérő földrengést. Az akadálymentesített létesítmény új kiállítótérrel és konferenciateremmel bővült, megújult a tanösvény és a fogadóépület is.

Fák

Az Európa-diplomás Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált, csaknem 100 méter hosszúságú és nyolc méter kerületű óriási megkövesült fa, a világ legnagyobb ismert megkövesült fenyője tette híressé. A Bükki Nemzeti Park által működtetett területen eddig tizenegy gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült azonosítani.

A lelet azért kuriózum, mert a feltárt 16 fa nem szenesedett el és nem is kovásodott meg.

Ipolytarnócon nézhetik meg a látogatók a nyolcmillió éves ősfákat is, azt a hat mocsárciprust, amely nyáron Bükkábrányban került elő 60 méter mélységből. A ciprustörzsek átmérője 2,6-tól 3,4 méterig terjed, magasságuk 2,4 méter és 4,4 méter közötti, tömegük pedig 7 és 11 tonna között mozog. A hat fatörzsből ötöt a szabadban, a látogatóközpont bejáratánál helyeztek el, a hatodik, leginkább veszélyeztetett fatörzs a belső térbe került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!