Sára, Márió
2 °C
6 °C

Sikeresek a magyar találmányok

2004.11.24. 12:30
A magyar feltalálók sikeresen szerepeltek a brüsszeli Eureka kiállításon, mindegyikük besöpört néhány díjat. A zsűri szerint kiemelten fontos találmány a tűzelhalás elleni permetezőszer és a magasságmérő fénykapu is.
Komoly magyar sikerek születtek a világ egyik legrangosabb innovációs kiállításán, az Eureka elnevezésű brüsszeli seregszemlén. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára elmondta, hogy huszonhárom találmányt mutattak be, és mindegyik nyert valamilyen díjat.

Jó eredmények

A magyar találmányok közül nyolc aranyérmes, hat ezüstérmes és kilenc bronzérmes lett, és hatan különdíjat is kaptak. Az egyik magyar termék nemcsak különdíjas és aranyérmes lett, de ez utóbbi kategórián belül maximális eredményt, száz pontot ért el. A kimagaslóan díjazott találmány a Növényvédelmi Kutatóintézetnél dolgozó Oros Gyula permetező anyaga, amely az egyik veszélyes növényi vírusbetegség, az egyre több gyümölcsöt fenyegető tűzelhalás elleni nyújt védelmet.

Egy másik magyar újdonság az autókra és kamionokra vonatkozó magasságkorlátozások betartását ellenőrző fénykapu, amely automatikusan megméri a mellette elhaladó járművek magasságát, és ha a beállított értéknél magasabbat tapasztal, még idejében feltűnő jelzéssel figyelmezteti a sofőrt. A közlekedési szabálysértések megakadályozását segítő találmány iránt már nagy külföldi autópályacégek is érdeklődnek.

Egy másik magyar feltaláló olyan egészségügyi információs rendszert fejlesztett ki, amely a különböző diagnosztikai berendezések által mért görbéket faxjelre fordítja le, és így ezek egyszerűen bevihetők a számítógépek memóriájába, és onnan könnyen lekérhetők.

Feltaláló lovagok

Az 1951 óta évről-évre megrendezett Brussels Eureka az innováció, a kutatás és az új technológiák világkiállítása, ahol idén ezerkétszáz találmányt mutattak be. A több mint nyolcszáz résztvevő negyven országból érkezett, és idén először jöttek el az Egyesült Államok és Dél-Afrika feltalálói. A Magyar Feltalálók Egyesülete 1990 óta minden évben képviselteti magát a rendezvényen, és a magyarok idén jelentős erkölcsi sikert értek el, például többüket felvették a belga uralkodó által néhány évtizede létrehozott lovagrendbe.