Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átlépték a fénysebességet

2002.09.23. 09:34
Amerikai kutatóknak sikerült a fénysebesség négyszeresével elektromos jeleket küldeni egy alig ötszáz dolláros szerkezet segítségével. Einstein relativitáselméletét azonban egyelőre nem döntötték meg, úgyhogy még nem kell attól tartani, hogy egy tennessee-i laborban lelkes fizikusok időgépet barkálcsolnak.
Az elmúlt két évtizedben már több kísérlet során is sikerült a fénysebességnél gyorsabban jeleket küldeni, de csak bonyolult, drága műszerekkel, és csupán pár méteres távolságra. A közép-tennessee-i egyetem fizikusai költséghatékonyan meg tudták ugyanezt oldani, ráadásul 120 méteres távolságon.

Alagsori tudomány

Jeremy Munday és Bill Robertson fizikusoknak a kísérlethez csupán kétfajta, eltérő elektromos ellenállású koaxiális kábelre és két jelgenerátorra volt szüksége. A kábelek 6-8 méteres darabjaiból egy 120 méteres vezetéket állítottak össze, majd a hibrid kábelt rákötötték a két jelgenerátorra. Az egyik gyors, a másik lassú hullámokat sugárzott, amelyek interferáltak egymással, így oszcilloszkóp segítségével is megfigyelhető elektromos impulzusokat hoztak létre.

"Ez hamisítatlan alagsori tudomány" - mondta Robertson. A felszerelés ugyanis ötszáz dollárból kihozható, és annyira egyszerű, hogy a kutató akár 40 perc alatt is össze tudja szerelni.

Kicsiny hullámok

A kutatók tehát oszcilloszkóppal mérték az impulzusok erejét és sebességét, és örömmel állapíthatták meg, hogy az impulzus csúcsa több mint négymilliárd kilométer per órával száguldott végig a vezetéken.

A fizikusok a New Scientistnek laikusok számára is érthetően vázolták a kísérlet elméleti alapjait: minden impulzus - legyen akár elektromos, fény vagy hang - elképzelhető csoportba verődött kicsiny hullámokként is. Ennek a "csoportnak" az energiája harang alakú görbeként ábrázolható, középen tetőzik, kétoldalt pedig ellaposodik. A hibrid kábel eltérő elektromos ellenállásai révén az impulzus "hátsó részén" haladó hullámok összeütköznek és visszaverődnek egymásról, így gyorsítják az impulzus csúcsának energiáját jóval a fénysebességen túlra.

Torzultak a jelek

Einstein relativitáselmélete mégsem került veszélybe, mivel az impulzus csúcsa ugyan gyorsabban haladt a fény sebességénél, az impulzus teljes energiája azonban nem. Ezért egyelőre nem kell attól tartani, hogy Tennesseeben a közeljövőben tér-idő ugrásra képes űrhajót vagy időgépet építenek.

A továbbított jelek a sebesség növekedésével ráadásul egyre gyengébbek és torzabbak lettek, ezért elvben képtelenség hasznos információkat a fénysebességnél gyorsabban küldeni. Alain Hache, a kanadai monctoni egyetem fizikusa szerint azonban ezzel a technikával több mint 50 százalékkal fel lehetne gyorsítani az elektromos jelek sebességét a számítógépes és telekommunikációs hálózatokban.