Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Sikerrel áthaladt Magyarországon a fény

2005.04.19. 23:35
Fényimpulzus futja körül az egész földgolyót Einstein halálának ötvenedik évfordulójának napján. Magyarországra kedden, 21 óra 45 perckor futott be Ártándnál az Egyesült Államokból indult fénycsóva, és 21 óra 55 percre érkezett Budapestre. Az Index riporterei csillagászhallgatókkal a Normafánál várták, majd továbbadták a fényjelet. Mert a fizika összeköti a világ minden országát.

Kedd este fél tízkor húsz fizikushallgató Budapesten, a Normafánál távcsövet és fényrakétákat állít a sötétben. A Kékestető felé fordítják a messzelátót, várják a jelet, hogy aztán továbbadhassák a hidakon álló önkénteseknek.

"Rosszak légköri viszonyok" - aggódnak a csillagászhallgatók, majd rájönnek, a gödöllői állomás fényjelét könnyebben érzékelhetik, ráadásul arról véletlenül tudják, hogy éppen hatvan fokra található Budapesttől. Előkerül egy szögmérő, és máris megoldódik a probléma.

Fizikusinduló a sötétben


Klikk a nagyításhoz!

A várakozást Dávid Gyula, az ELTE TTK atomfizika tanszékének szakoktatója a "most akkor köszöntsük a környező hegyeket!" felkiáltással töri meg, és váratlanul az összes diák üvöltve énekelni kezdi a tanár szerzeményét, a dermesztő fizikusindulót. Ekkor már csak két perc van hátra, néhányan fennhangon aggódnak, de hirtelen telefonon megerősítést kapunk, a Kékest elhagyta a fény. "Einstein, zweistein, dreistein" - hangzik fizikusmódra az egy-kettő-három, és már lövik is a fényjelet a Margit hídon állóknak.

Öngyújtó, fáklya, elemlámpa, bármi

A fényváltó szabadon értelmezett, a Normafánál kisebb rakétákkal, Gödöllőn pedig ezerwattos reflektorral vettek részt. A hidakon öngyújtóval, elemlámpával, fáklyával, lézerrel, autófényszóróval, vagy mécsessel álldogáló emberek figyelték a fényjelet, majd egymás után felvillantva saját fényforrásukat, továbbadták a stafétát.

A váltóban bárki részt vehetett, a szervezők szerint a legfontosabb az volt, hogy mindenki a megfelelő időben gyújtsa meg a saját fényét. Éppen ezért a nagyobb városokban különböző fizikai társaságok a jelentkezőkből előre fénycsóva-átadó csoportokat verbuváltak. Budapesten például a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete felügyelte a csóva útját.


Klikk a nagyításhoz!

Zsom András, az egyesület tagja elmondta, az összes budapesti hídra szerveztek résztvevőket, minimum húsz-harminc főt (főként általános és középiskolásokat), akik a Duna folyásával megegyező irányban adták át egymásnak a jelet. Elsőként a Margit hídon lévők villogtak, és erre reagáltak a szomszédos hídakon állók, szépen sorban a Petőfi hídig. A fény pár perc alatt futott végig a fővároson.

Princetonból indult

Április 18-án, hétfőn este az Egyesült Államok keleti partján fekvő Princetonból indult a Földet körbejáró fénystaféta, amely Albert Einstein és a Fizika Világéve előtti tisztelgést szimbolizálja. A szervezők szerint a "történelem leghosszabb optikai váltófutásának" eszmei mondanivalója az, hogy a fizika összeköti, és egységbe foglalja a világ minden országát.

Kínában kettévált

Az impulzus végigfutott az egész Egyesült Államokon a keleti parttól a nyugatiig, majd egy fényvezetéken keresztül a Csendes-óceánon át Kelet-Ázsiába jutott. Kínában a fény két sugárra szakadt, az első északra indult: Oroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon haladt át. A déli csóva Indiát, Pakisztánt, Iránt, Törökországot, Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot érintette, hazánkból Ausztriába távozott a fény. A két sugár Németországban találkozik, majd továbbhalad Franciaországba, Belgiumba és Nagy-Britanniába, onnan pedig vissza Észak-Amerikába.