A világörökség része lett a Fertő-tó

2001.12.14. 14:40
Világörökségi helyszín lett a Fertő tó, erről döntött csütörtökön az UNESCO Világörökségi Központ Bizottsága Helsinkiben tartott ülésén - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtóreferense pénteken. A Fertő tavat mint kultúrtájat terjesztette be a címre Magyarország és Ausztria közösen; a világörökséggé nyilvánítást bizonyító oklevelet egy későbbi időpontban juttatja majd el az UNESCO.
A Fertő tó a Magyarország és Ausztria között húzódó határon keresztül terül el a két ország területén; a tó területének több mint háromnegyede Ausztriában helyezkedik el - mutatott rá a sajtóreferens a földrajzi és természeti adottságokat vázolva. Hozzátette: habár a tó magyar része sokkal kisebb, kultúrtájként egyedi volta tagadhatatlan.

A Fertő tó - amely hidrológiai kapcsolatban van a Dunával - a legnagyobb sóstó Európában, felülete 309 négyzetkilométer. Ausztriában a kulturális tájegység magában foglalja a Neusiedler See-Seewinkel Ramsar területet is, egy olyan vízi világot, amelyet az UNESCO "bioszféra tartaléknak" tekint.

A Fertő vidéke Magyarországon a teljes Fertő-Hansági Nemzeti Park tájegységére, a fertőrákosi településközpontra, valamint a korábbi Nagycenki Kastély, valamint az Esterházy Kastély történelmi területére vonatkozik.

Egy viszonylag kis területen belül rendkívüli módon változatos állat- és növényvilágot lehet találni, tekintettel arra, hogy a területen van kontinentális alföldi sztyeppei tó, szub-mediterrán dombok és szub-alpin hegyek, valamint magashegységek. Ezek az eltérő klimatikus feltételek gazdag, Európában egyedülálló természeti jellegzetességeket hoztak létre.

A Fertő vidék talajának és vizének sótartalma egy másik olyan elem, amelyik hozzájárul a Fertő tó és a környező tájegység biológiai sokféleségéhez. A sósvízi élőhelyeket ugyanis egész Európában a tenger közelében lehet megtalálni, ugyanakkor kontinentális sósvizek csak Európa keleti részére és a Kárpát-medencére jellemzőek.

A Fertő vidék legsajátságosabb tulajdonsága mindazonáltal a náddal borított nagy felszín, a hozzávetőlegesen 80 sósvizű halastó, és a dombvidéki szőlők, ugyanis a területet hosszú időre visszatekintő bortermelési hagyományok jellemzik.

A Fertő tó a legnyugatabbra eső sztyeppei tó Eurázsiában; a tó környezetében élő lakosság múltbeli és jelenlegi etnikai összetétele - németek, szlávok, horvátok és finnugor altáji eredetű népek - ugyanolyan sokféleséget mutat, mint az állat- és növényvilág.  • Hírek
  • Árfolyam