A jó Nagy Testvér ahol tud segít

2000.06.26. 14:13
Hi-tech otthonok építésébe fogott a brit illetőségű Housing 21 cég. Az elképzelés szerint az idősek életét egy folyamatos figyelőrendzser segítené, ami segít megtalálni az elveszett tárgyakat, figyelmeztet, ha túlcsordul a víz, és elzárja a gázt ha szükséges.
A ház szépen beállítja a fürdővíz hőmérsékletét , illetve folyamatosan figyeli a víz mennyiségét
Orwell talán még álmában sem gondolta volna, hogy a folyamatos megfigyelésről szóló rémlátomása egyszer még az embereket fogja segíteni, ahelyett, hogy kordában tartásukat szolgálná. A Housing 21 nevű cég Smart House terveivel egy olyan házat épített fel, amelyik figyeli a lakót, és ahol tud segít. A házat a bennlakásos öregek otthona helyettesítésére szeretnék felhasználni.

A rendszer persze nem kamerákkal figyeli meg a lakót, hiszen ez még egyelőre költséges, és szükségtelen is. Feladata csak az, hogy a gyakran elfelejtett dolgokra figyelmeztessen. Ilyen például a fürdő. A ház szépen beállítja a fürdővíz hőmérsékletét a megfelelőre, illetve folyamatosan figyeli a víz mennyiségét, és ha az meghaladja az optimálisat, akkor figyelmezteti a lakót, és ha az nem reagál, akkor automatikusan elzárja a csapot. Ugyanez a helyzet egy véletlenül nyitva felejtett gázcsappal is, a rendszer itt is azonnal zár, ha nem érkezik válasz.

A szeretet hangja

A fejlesztők odafigyeltek arra is, hogy a lakók ne érezzék tehernek a folyamatos megfigyelést. A házba épített digitális készülékeket gyakorlatilag nem lehet látni, a hangokat pedig valamelyik kedves hozzátartozótól kölcsönzik. Ilyen módon a rendszer például a kedvenc unoka hangján fogja felhívni a nagyi figyelmét a túlcsorduló kádra. Maga a ház mozgásérzékelőkkel tartja "szemmel" a lakót, minden lépéséről tudva, és azt rögzítve. Minden ház rendszere össze van kötve egy központi figyelőrendszerrel, ami esetenként felülbírálhatja a ház alrendszerének döntéseit, és szükség esetén külső segítséget hívhat.

Semmi sem vész el

A másik nagyon hasznos funkció, hogy a ház bármikor megtalál bizonyos tárgyakat, legyenek azok bárhol is, feltéve, ha az a bárhol a házban van. Így nem tűnik el a szemüveg, kulcs, vagy éppen a TV távirányítója. Persze a rendszer nem jegyzi meg az egyes tárgyak helyzetét, de képes belőlük hangot csiholni egy beépített csipogóval. A lakó csak odalép egy képernyőhöz, kiválasztja, hogy mit keres, és az azonnal hangot ad ki magából, a megtalálást könnyítendő.

A házzal való kommunikációt biztosító képernyő is az igényekhez van szabva. Megfelelően nagyméretű, érintésre reagál, és a parancsokat nem szöveges úton, hanem egy -egy képre rábökve lehet kiadni, azaz elég például a keresett tárgy képére rámutatni, és a rendszer máris intézkedik. A telefonkönyv is hasonló módon működik, a felhívandó személyt kép alapján lehet kiválasztani és a ház máris tárcsáz.

A költségek kímélése

Gombnyomára visszajeleznek a tárgyak
Az előzetes tervek szerint maga a ház, fenntartása olcsóbb lesz, mint egy bennlakásos otthon, azaz jobban megéri, ha az időseket ilyen helyekre költöztetik. A háznak persze szociológiai vonzata is van, hiszen a lakó itt teljesen önállóan élhet, nem lesz semmilyen kellemetlen érzése, nem úgy, mint egy öregotthonban. Ezáltal a lakó jó közérzetét is biztosítja, azon kívül, hogy a rokonok biztosak lehetnek benne, hozzátartozójuk jó helyre került, ahol semmi baj nem érheti. Az ígéretek szerint a házak tovább fognak fejlődni, ahogyan azt majd a technológiai fejlődés engedni fogja, mindig újabb és újabb funkciókkal.

A konkrét költségek alatta maradnak egy-egy bentlakásos intézményének, legalábbis a brit viszonylatokban. A számítások szerint az brit kormány 21 000 fontot költ a bentlakásos intézetekre évente, míg egy Smart House építése 5-10 000 fontba kerül, innentől fenntartása pedig nem több mint egy átlagos házé, karbantartással, közüzemi díjakkal együtt. A ház persze örökíthető is, persze nem a hagyományos értelemben, tehát ha az egyik lakó sajnálatos módon elhalálozna, úgy más költözhet a helyére, ami praktikus, de persze a cég nem erre épít.

Jelenleg egyetlen darab létezik a Smart House-ból, ami kísérleti jelleggel van üzembe helyezve. A kivitelezők egy teszt keretében szeretnének megbizonyosodni a ház megbízhatóságáról. A teszt során egy potenciális lakót költöztetnek be a házba valamint egy felügyelőt, aki a lakóra és a házra is vigyáz. A néhány napos tartózkodás tapasztalataiból okulva szükség szerint változtatnak a rendszeren, illetve ha nem szükséges, úgy a ház máris belakható.  • Tippek
  • Babaváró hitel