Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Filmfelvétel a krokodilvadász haláláról

2006.09.05. 11:04
Az operatőr megörökítette Steve Irwin halálát. A szalagról kiderül, hogy a természetbúvárnak még volt elég ereje ahhoz, hogy kitépje a rája tüskéjét. Magyar szakértők szerint a méreganyag önmagában még nem halálos, de egy harminc centiméteres tüske már az.

Többen látták azt a videofelvételt, ami Steve Irwin hétfő hajnali halálát rögzítette. A természetbúvár épp egy dokumentumfilmet készített, most viszont a queenslandi rendőrség elemzi a szalagot. A természetbúvár barátja, John Stanton, aki szintén megnézhette a videót, Ausztrália legnagyobb példányszámú lapjának, a Herald Sunnak mesélt a tragédia részleteiről.

Hamar meghalt

"Visszanéztem a felvételt, és teljesen magam alatt vagyok. Nagyon nehéz végignézni egy ilyen videót, hiszen valaki tényleg meghal azon a felvételen" - mondta John Stanton, aki a producere és a rendezője is Irwin televíziós műsorának. A barát elmondta, hogy a felvételen látszik, ahogy a természetbúvár kitépi mellkasából a befúródott tüskét, majd elveszti eszméletét.


Tekintse meg képeinket!

"Látszik, ahogy Steve a rája fölé kerül, majd az állat csap egyet a farkával, és eltalálja Irwin mellkasát, aki kihúzza ugyan még a nyilat, de a következő pillanatban már halott. Itt kapcsolata ki az operatőr a felvételt. Úgy tűnik, Steve gyorsan meghalt, remélem nem érzett fájdalmat" - mondta el Stanton az Australian című napilapnak.

A forgatáshoz használt hajó tulajdonosa, Peter West is látta a felvételt.

"Nem volt vér a vízben. Valami történt ezzel az állattal, megrémült, és Steve egyszerűen rossz helyen volt a rossz időben. Ha máshol fúródik belé a tüske, most nem beszélünk tragédiáról" - mondta.

A felvételek alapján Irwin két és fél méterrel úszott a rája felett, mielőtt az beledöfte volna mérgezett tüskéjét a természetbúvár mellkasába. Egy szakértő szerint rendkívül ritkák az ilyen esetek, Ausztrália partjainál eddig 17 halálos áldozatot követelt a ráják félénksége.

Szerencsétlen véletlen

A Budapesti Állatkert szóvivője az Indexnek elmondta, hogy Irwin esetében szerencsétlen véletlenről beszélhetünk. Hanga Zoltán szerint ha máshol találja el a tüske, valószínűleg túléli az esetet a természetbúvár. Ezekben a vizekben hatalmasra tudnak megnőni a ráják, előfordul, hogy farokkal együtt három méter hosszúak, fesztávolságuk eléri a két métert. Ezeknek a példányoknak már 20-30 centis tüskéik is lehetnek. A tüskékben van méreganyag, viszont ez többnyire nem halálos, csak pokolian fáj.

Ekkora tüskék azonban már önmagukban is komoly kockázatot jelentenek, hiszen nem kell pont a szívbe fúródniuk, ha tüdőt érnek, akkor is halálosak lehetnek. Hanga szerint Irwinnek meg volt a kellő rutinja az ilyen helyzetekhez, csak valamilyen előre nem látható véletlen okozhatta a balesetet.


Klikk a képre!

Irwin legújabb filmje jövőre került volna az amerikai tévécsatornák műsorára. Billy Campbell, a Discovery Networks igazgatója (a cég tulajdonában van az Animal Planet is) szerint még korai arról beszélni, hogy mennyit nézhetnek meg majd a nézők a felvételből, vagy arról, hogy egyáltalán műsorra kerül-e bármilyen részlete a filmnek. Campbell szerint először Irwin özvegyével kell egyeztetni, de még ez is korai lenne.

Állami temetés

Irwin Ausztrália egyik nemzeti hőse volt, ennek megfelelően Queensland miniszterelnöke, Peter Beattie szerint kijár neki az állami temetés, feltéve, hogy a család is úgy akarja.

Steve Irwint magyar idő szerint hétfő hajnali kettőkor találta el a rája nyila, mikor legújabb dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen Ausztrália Queensland államánál.

A természettudós csapata hívott segítséget, de az orvosok már nem tudták megmenteni Irwin életét. A sebesült férfit egy közeli korallszigetre vitték, ahonnan helikopterrel szállították volna tovább, a szerencsétlenül járt férfi azonban már halott volt, mire az orvosok a helyszínre érkeztek. Feltehetően a rája tüskéje okozta mellkasi sérülés miatti szívleállás idézte elő a halálát - jelentette a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!