Géza
-11 °C
-4 °C

Emberről emberre terjed a madárinfluenza?

2004.02.01. 11:47
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek nevezte vasárnapi közleményében, hogy felbukkant az első olyan eset, amelyben a madárinfluenza kórokozója emberről emberre terjedt át.
A WHO feltételezése szerint két fiatal vietnami nő, két testvér, aki január 23-án madárinfluenzában hunyt el, feltehetően a fivérétől kapta meg a betegséget. A január 23-án elhunyt 23, illetve 30 éves nőn végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a madárinfluenza vírusai közül a veszélyesebb, a H5N1 támadta meg szervezetüket.

Fivérük már korábban elhunyt ugyanebben a betegségben. Jóllehet a vizsgálat eddig nem tudta meggyőzően kimutatni a két nővér megfertőződésének forrását, a WHO lehetséges magyarázatnak tartja, hogy fivérüktől kaphatták el a kórt - olvasható a nemzetközi szervezet hanoi irodájának közleményében. Eddig nyolc ember halálát okozta az indokínai országban a háziszárnyasok közt terjedő járványos betegség.

Közben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a háziszárnyasokra kell ügyelniük a járvány megfékezésén dolgozó hatóságoknak és személyeknek. A FAO feltételezése szerint a H5N1 vírus minden bizonnyal terjed a sertéstenyészetekben is, csak éppen a sertéseken nem mutatkoznak a betegség tünetei. "Feltételezzük, hogy már régóta ez a helyzet, de egyelőre nincs rá bizonyítékunk" - mondta vasárnap Hanoiban Anton Rychener, a FAO képviselője.

Legalább a múlt év áprilisa óta fertőzi az ázsiai szárnyasállományt a madárinfluenza kórokozója - erre a következtetésre jutott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szakemberei által elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján. A szakemberek mindig gyanították, hogy az Ázsiát jelenleg sújtó madárinfluenza törzs még egy jó ideje jelen van a térségben, azt azonban nem tudják megmondani, pontosan mikor ütötte fel a fejét a betegség.