Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Furcsa mutáns békát találtak

2007.05.25. 10:45
Eddig fel nem fedezett békafajt találtak Thaiföldön. A furcsa állat képes megváltoztatni a színét a gyanútlan környezeti viszonyoknak megfelelően.

Egy békafajt fedeztek fel egy thaiföldi nemzeti parkban. A különleges állatok az álcázás mesterei, bőrszínüket tökéletesen tudják idomítani a környezethez.

Sikeres rejtőző


A Der Spiegel című német hetilap online változata beszámol arról, hogy az odorrana aureola névre keresztelt hegyi béka egészen idáig sikerrel rejtőzött el az emberek elől. A biológusok csak röviddel ezelőtt fedezték fel őket - nyilatkozta Tanya Chan-ard a bangkoki Nemzeti Tudományos Múzeum kurátora.


Egy évvel ezelőtt kezdték a lény DNS-ét vizsgálni, és a helyi, valamint az amerikai kutatók egybehangzóan állítják, hogy új békafajról van szó, amelynek a latin neve mellé egy helyi nevet is adtak: lakóhelyéről, a nemzeti parkról Phu-Luang szirti békának nevezték el. A nemzeti park az ország Észak-keleti részén található, a békák nyolc centisre nőnek meg, és kizárólag 1000 és 1500 méteres magasságban, patakokban és vízesésekben élnek.


A tudósok még nem tudják, hogy mekkora a békapopuláció, de máris aggódnak amiatt, hogy az állatok a kihalás szélén állnak, ugyanis viszonylag kevés nőstényt találtak, tehát szaporodásuk veszélyben van. A szirti békák bőrszíne általában zöld, de sárgás, barnás színűre képes változni, oldalán, lábaikon pedig fekete pontok találhatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!