Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Furcsa mutáns békát találtak

2007.05.25. 10:45
Eddig fel nem fedezett békafajt találtak Thaiföldön. A furcsa állat képes megváltoztatni a színét a gyanútlan környezeti viszonyoknak megfelelően.

Egy békafajt fedeztek fel egy thaiföldi nemzeti parkban. A különleges állatok az álcázás mesterei, bőrszínüket tökéletesen tudják idomítani a környezethez.

Sikeres rejtőző


A Der Spiegel című német hetilap online változata beszámol arról, hogy az odorrana aureola névre keresztelt hegyi béka egészen idáig sikerrel rejtőzött el az emberek elől. A biológusok csak röviddel ezelőtt fedezték fel őket - nyilatkozta Tanya Chan-ard a bangkoki Nemzeti Tudományos Múzeum kurátora.


Egy évvel ezelőtt kezdték a lény DNS-ét vizsgálni, és a helyi, valamint az amerikai kutatók egybehangzóan állítják, hogy új békafajról van szó, amelynek a latin neve mellé egy helyi nevet is adtak: lakóhelyéről, a nemzeti parkról Phu-Luang szirti békának nevezték el. A nemzeti park az ország Észak-keleti részén található, a békák nyolc centisre nőnek meg, és kizárólag 1000 és 1500 méteres magasságban, patakokban és vízesésekben élnek.


A tudósok még nem tudják, hogy mekkora a békapopuláció, de máris aggódnak amiatt, hogy az állatok a kihalás szélén állnak, ugyanis viszonylag kevés nőstényt találtak, tehát szaporodásuk veszélyben van. A szirti békák bőrszíne általában zöld, de sárgás, barnás színűre képes változni, oldalán, lábaikon pedig fekete pontok találhatók.