Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Számítógépes játékkal a fóbiák ellen

2003.10.21. 09:14
Számítógépes játékokkal hatékonyan lehet kezelni a fóbiákat és a félelmeket, derült ki egy québeci egyetem tanulmányából. A kutatók tulajdonképpen egy bevált terápiás módszert ültettek át olcsó számítógépes környezetbe.
A tudósok olyan számítógépes játékokat használtak, amelyekben megváltoztatható a környezet. A fejre erősíthető kijelzők segítségével legalább olyan hatékonyan tudták előidézni a fóbiás reakciókat a páciensekben, mint a korábban is használt szimulációs eszközeikkel. Ezek a speciális eszközök négyszer drágábbak a bolti számítógépeknél.

A fóbiákkal rendelkező egyéneknél gyakran alkalmazzák ezt a szembesítő terápiát, amelynek során a páciens egyre többször találkozik rettegése tárgyával, írta a Business Wire.

Rémségek tárháza

A kutatók a pókiszonyban szenvedő emberek a népszerű Half-Life játék átprogramozásával hoztak testközelbe a rémisztő pókokat, a tériszonyosoknak pedig az Unreal Tournament segítségével kerülhettek hihetetlen magasságokba.

A kísérletben 13 fóbiás és 13 fóbiával nem rendelkező ember vett részt. A kutatók lefuttatták a szimulációkat, majd különböző módon is megvizsgálták a reakcióikat. Az eredmények szerint az olcsó és rugalmas számítógépes szimulátorok segíthetnek a fóbiásokon, ráadásul a játékok virtuális környezete pontosan annyira idegesíti a játékosokat, amennyire a terápiához szükség van, mondta az egyik kutató.

A kísérletben használt környezet szabadon letölthető az egyetem weboldaláról. A tudósok a CyberPsychology and Behavior szakmai lap októberi számában publikáltak eredményeiket.