Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Föld-modellt rendelt a Pentagon

2004.02.24. 12:37
Az amerikai hadsereg egy számítógépes játékokkal foglalkozó céget kért fel a Föld virtuális verziójának elkészítésére. A hadsereg kutatói úgy vélik, a Föld-modell segítségével jobban fel tudnak készülni a háborúkra - írja a BBC.
A Föld-szoftvert a There nevű játékcég készíti, amely jelenleg is számítógépes stratégiai játékok fejlesztésével foglalkozik, közölte a BBC. A virtuális bolygó első változata a tervek szerint szeptemberre áll az amerikai hadsereg rendelkezésére.

A nagyszabású projekt célja, hogy a Föld-másolat segítse az amerikai hadsereg felkészülését egy esetleges háborús helyzet esetén. A hadsereg a szoftvert katonai oktatási célokra is alkalmazná.

A tervek részleteiről Robert Gehorsam, a There játékcég alelnöke elmondta, a virtuális világot nem csupán egyszerű játékként kell elképzelni, hanem egy olyan szimulációs modellként, amely a valódi világ fizikai tényezőit a lehető legélethűbb módon ábrázolja, és amelyet több felhasználó egyszerre működtethet.

A katonák együttműködését segíti

A mesterséges Földön sokkal inkább az emberi interakciókon lesz a hangsúly, mint azokon a konfliktusokon, amelyek fegyveres beavatkozást igényelnek, mondta Gehorsam.

Természetesen a harc is helyet kap a játékban, azonban a hírszerzésre, tervezésre, az őrjáratok megszervezésére vagy a bennszülöttekkel való katonai együttműködésre nagyobb hangsúly esik, tette hozzá.

A tervek szerint a modell a teljes bolygó másolata lenne a valós méretek leképezésével, és számtalan olyan eszközt tartalmazna, amely segítené a felhasználókat a szimulációs gyakorlat közben. A virtuális Föld első verzióját Irakban szolgált tisztek tesztelik először.