Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Sárkánnyal építtették a piramisokat?

2001.07.17. 08:21
Megváltozhatnak az ókori Egyiptom építészeti módszereivel kapcsolatos elképzelések, miután a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársai egy sárkány segítségével fél perc alatt állítottak fel egy háromtonnás obeliszket.
Ha piramisépítésről van szó, a statisztikai többség lelki szemei előtt pár ezer rabszolga dereng fel, amint kötéllel egy kőkockát húzkodnak - rönkön gurítás, ahogy az általánosban leadták. A történelmi fikció valószínűleg revízióra szorul.

Az ötlet visszatér

Hidegen fújnak a szelek
A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) szakembereinek egy maroknyi csoportja június 23-án egy Palmdale környéki sivatagi telephelyen felállított egy három méter magas obeliszket anélkül, hogy bárki sérvet kapott volna. A munka nagy részét egy különleges sárkány végezte, amely a közepes szélben második próbálkozásra könnyedén emelte függőlegesbe a háromtonnás kőoszlopot. Az operáció huszonöt másodpercet vett igénybe. A kísérlet, amelyet Mory Gharib professzor irányított, egy két évvel korábbi felvetésen alapult.

Az ötlet a Caltech egyik titkárnőjétől, Maureen Clemmonstól származik, aki egy lomtalanítás során eltünődött a Smithsonian magazin egy 1997-es címlapján. A címlapon látható festmény egy obeliszk felállítását ábrázolta. Mennyivel könnyebb dolog lett volna, ha egy csomó rabszolga helyett vitorlákat alkalmaztak volna a masszív kőtömb mozgatására - gondolta Clemmons és felkereste a tudósokat.

Clemmons ötlete és a sikeres kísérlet nyomán valószínű, hogy az ókoriak sokkal kevesebb emberi erőt mozgósítottak megalomán építkezéseikhez, mint ahogy a történelemtudomány feltételezte.

Minimáldänikenizmus

Fogantyú sárkányhoz
Clemmons kisasszony elképzelése igazolása érdekében kutatómunkába fogott. Egy Kairóban őrzött domborművön találta meg, amit keresett - egy különös madárszerű tárgyat, amelytől kötélszerű függőleges vonalak vezetnek az alatta álló emberszerű lényekig. Az ábrázolás Clemmons szerint nagy valószínűséggel nagyszabású korabeli sárkányeregetést ábrázolt. A hölgy emellett arra is rájött, hogy az ankh, amelyet eddig egyiptomi szimbólumnak gondoltak, valójában olyan, mintha kifejezetten sárkányeregetésre találták volna fel.

Gharib professzort ugyanakkor mindez egy cseppet sem érdekelte, mivel ő nem egyiptológus, hanem repülőmérnök, és a valójában csak vitorlás obeliszkállítás technológiai részével foglalkozott.

A múmia visszatér

A vatikáni Szent Péter téren álló körülbelül háromszázharminc tonnás obeliszk felállításához, 1586-ban, 74 ló és kilenszáz ember együttes ereje volt szükséges. Egyiptomban, ahol a sivatagban óránként negyen kilométeres sebességű szél fúj folyamatosan, mindezt jelentősen megkönnyítette, ha kihasználták a szél erejét.

Gharib és csapata a következő alkalommal egy tíztonnás vasbeton obeliszket szeretne felállítani, majd - amennyiben engedélyt kapnak rá - egy egyiptomi lelőhelyen fekvő oszlop felállításával próbálkoznak majd.