Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Strandbetegség: a fülgyulladás

2002.07.05. 10:42
A külső hallójárat gyulladása úszás, fürdőzés közben, a vízzel a fülkagylóba kerülő szennyeződések révén könnyen bekövetkezhet. Az orvosok azt javasolják, ugráljunk fél lábon, ha víz került a fülünkbe. Semmiképpen ne folyamodjunk frottírtörülközőhoz, és a kisujjunkat se dugjuk a fülünkbe, mivel elfertőződhet.
A strandszezonban - aki teheti - természetesen a víz kellemes közegében védi ki a rekkenő hőség kellemetlenségeit. Úszás, fürdőzés, labdázás és egyéb vízi játékok közben gyakran megy víz a fülünkbe, amitől a partra jutva, ősi módszerrel, fél lábon ugrálással igyekszünk megszabadulni.

A frottír ellenjavallt

Ha ez nem vezet eredményre, vagyis továbbra is érezzük: eldugult a fülünk, jönnek az újabb, orvosilag már kevésbé ajánlható házi módszerek. A leggyakoribb, hogy egy kéznél lévő törölköző sarkával igyekszünk fülünket kitisztítani. Ne tegyük! A frottír elég durva ahhoz, hogy a fül és a hallójárat amúgy is felázott, felpuhult hámrétegét feldörzsölje, ami már önmagában utat nyit a gyulladáshoz. Hát még, ha a nem éppen bakteriológiailag tiszta víztől igyekszünk a dörzsöléssel megszabadulni!

Szinte bizonyos, hogy a sérülés helyén kórokozók jutnak szervezetünkbe és a nedves közegben gyorsan el is szaporodnak. Tehát kész a fertőzés, s a gennykeltő baktériumok hatására csakhamar fülfájás és magas láz rontja el nyaralásunkat. Hasonló bajt okozhatunk magunknak, ha kisujjunkkal igyekszünk utat nyitni a megszorult víznek, hiszen a körmünk alatt is vannak baktériumok.

Mit tegyünk tehát?

Legfeljebb fültisztító pálcát, tiszta vattát használjunk, ha a rázás, az ugrálás hatástalan. Ha ez sem segít, csakis az orvost válasszuk, aki megfelelo eszközzel fájdalom nélkül megoldja problémánkat. Még inkább orvoshoz kell fordulni, ha már bekövetkezett a hallójárat gyulladása. Néhány napos kezeléssel következmények nélkül gyógyítható ez a baj, amit persze inkább - a jó tanácsokat megfogadva - igyekezzünk elkerülni.