Árpád
-2 °C
3 °C

Strandbetegség: a fülgyulladás

2002.07.05. 10:42
A külső hallójárat gyulladása úszás, fürdőzés közben, a vízzel a fülkagylóba kerülő szennyeződések révén könnyen bekövetkezhet. Az orvosok azt javasolják, ugráljunk fél lábon, ha víz került a fülünkbe. Semmiképpen ne folyamodjunk frottírtörülközőhoz, és a kisujjunkat se dugjuk a fülünkbe, mivel elfertőződhet.
A strandszezonban - aki teheti - természetesen a víz kellemes közegében védi ki a rekkenő hőség kellemetlenségeit. Úszás, fürdőzés, labdázás és egyéb vízi játékok közben gyakran megy víz a fülünkbe, amitől a partra jutva, ősi módszerrel, fél lábon ugrálással igyekszünk megszabadulni.

A frottír ellenjavallt

Ha ez nem vezet eredményre, vagyis továbbra is érezzük: eldugult a fülünk, jönnek az újabb, orvosilag már kevésbé ajánlható házi módszerek. A leggyakoribb, hogy egy kéznél lévő törölköző sarkával igyekszünk fülünket kitisztítani. Ne tegyük! A frottír elég durva ahhoz, hogy a fül és a hallójárat amúgy is felázott, felpuhult hámrétegét feldörzsölje, ami már önmagában utat nyit a gyulladáshoz. Hát még, ha a nem éppen bakteriológiailag tiszta víztől igyekszünk a dörzsöléssel megszabadulni!

Szinte bizonyos, hogy a sérülés helyén kórokozók jutnak szervezetünkbe és a nedves közegben gyorsan el is szaporodnak. Tehát kész a fertőzés, s a gennykeltő baktériumok hatására csakhamar fülfájás és magas láz rontja el nyaralásunkat. Hasonló bajt okozhatunk magunknak, ha kisujjunkkal igyekszünk utat nyitni a megszorult víznek, hiszen a körmünk alatt is vannak baktériumok.

Mit tegyünk tehát?

Legfeljebb fültisztító pálcát, tiszta vattát használjunk, ha a rázás, az ugrálás hatástalan. Ha ez sem segít, csakis az orvost válasszuk, aki megfelelo eszközzel fájdalom nélkül megoldja problémánkat. Még inkább orvoshoz kell fordulni, ha már bekövetkezett a hallójárat gyulladása. Néhány napos kezeléssel következmények nélkül gyógyítható ez a baj, amit persze inkább - a jó tanácsokat megfogadva - igyekezzünk elkerülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?