István, Vajk
17 °C
34 °C

Megépülhet a fúziós erőmű Franciaországban

2006.09.25. 14:55
Az Európai Unió tagállamai hétfőn döntöttek az új kutatási-fejlesztési költségvetésről, és engedélyezték a franciaországi fúziós reaktor megépítését.

A következő hat évben - 2007 és 2013 között - 54,5 milliárd euró lesz az Európai Unió kutatás-fejlesztési költségvetése, ami 60 százalékkal nagyobb a jelenleg érvényes keretterv összegénél. Erről a tagállamok hétfőn Brüsszelben döntöttek, a megállapodást azonban még az Európai Parlamentnek is szentesítenie kell.

Tiszta energia

Az EU egyszersmind jóváhagyta azt az egyezséget, amelynek értelmében Franciaországban felépítik a kísérleti fúziós reaktort, az ITER-t. Ez a következő évtizedek egyik legfontosabb tudományos programja. Ha a reaktor beválik, azaz kiderül, hogy a csillagokban is lezajló atomfúzió gazdaságosan felhasználható áramtermelésre, akkor a világ a jelenlegieknél olcsóbb, tisztább, biztonságosabb energiaforrást találna. Amely ráadásul kimeríthetetlen.

Az ITER-t egy nemzetközi konzorcium építi fel, amelynek az EU mellett az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Oroszország a tagja. E hat államnak még ebben az évben ratifikálnia kell a szerződést, hogy az építés jövőre beindulhasson. A reaktor létrehozása körülbelül 10 milliárd euróba kerül majd, és az az EU - amely hatalmas harcot vívott azért, hogy a létesítmény ne Japánba kerüljön - nagyjából az összeg felét állja.

Kevés a fejlesztés

Az Európai Unió egyébként nagy riválisaihoz, az Egyesült Államokhoz és Japánhoz képest tudományos területeken az elmúlt évtizedben lemaradóban volt. Miközben 2002-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tagállamok hazai össztermékük (GDP) 3 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre, a huszonötök még ma is csak 1,9 százaléknál tartanak, miközben az Egyesült Államokban 2,6 százalékos, Japánban pedig egyenesen 3,1 százalékos ez a mutató.