Aliz
6 °C
14 °C

Megépülhet a fúziós erőmű Franciaországban

2006.09.25. 14:55
Az Európai Unió tagállamai hétfőn döntöttek az új kutatási-fejlesztési költségvetésről, és engedélyezték a franciaországi fúziós reaktor megépítését.

A következő hat évben - 2007 és 2013 között - 54,5 milliárd euró lesz az Európai Unió kutatás-fejlesztési költségvetése, ami 60 százalékkal nagyobb a jelenleg érvényes keretterv összegénél. Erről a tagállamok hétfőn Brüsszelben döntöttek, a megállapodást azonban még az Európai Parlamentnek is szentesítenie kell.

Tiszta energia

Az EU egyszersmind jóváhagyta azt az egyezséget, amelynek értelmében Franciaországban felépítik a kísérleti fúziós reaktort, az ITER-t. Ez a következő évtizedek egyik legfontosabb tudományos programja. Ha a reaktor beválik, azaz kiderül, hogy a csillagokban is lezajló atomfúzió gazdaságosan felhasználható áramtermelésre, akkor a világ a jelenlegieknél olcsóbb, tisztább, biztonságosabb energiaforrást találna. Amely ráadásul kimeríthetetlen.

Az ITER-t egy nemzetközi konzorcium építi fel, amelynek az EU mellett az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Oroszország a tagja. E hat államnak még ebben az évben ratifikálnia kell a szerződést, hogy az építés jövőre beindulhasson. A reaktor létrehozása körülbelül 10 milliárd euróba kerül majd, és az az EU - amely hatalmas harcot vívott azért, hogy a létesítmény ne Japánba kerüljön - nagyjából az összeg felét állja.

Kevés a fejlesztés

Az Európai Unió egyébként nagy riválisaihoz, az Egyesült Államokhoz és Japánhoz képest tudományos területeken az elmúlt évtizedben lemaradóban volt. Miközben 2002-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tagállamok hazai össztermékük (GDP) 3 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre, a huszonötök még ma is csak 1,9 százaléknál tartanak, miközben az Egyesült Államokban 2,6 százalékos, Japánban pedig egyenesen 3,1 százalékos ez a mutató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?