Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gekkó a természet szuperhőse

2008.03.24. 13:57
Vészhelyzet esetén, ha már tükörsima felületeken is megtapadó lábak sem segítenek, a gekkó a farkával támasztja meg magát. A természet alkotta csúcstechnológiát mérnökök próbálják lemásolni.

A gekkó a természet egyik legügyesebben mászó teremtménye. Lábait milliónyi mikroszkopikus méretű szőr fedi, ami lehetővé teszi, hogy gond nélkül hozzátapadjon a legsimább felületekhez is. Eddig leginkább ezeket a szőrös lábujjakat tanulmányozták, és keveset tudtak a gekkófarok szerepéről.

Ezt a hiányosságot pótolta Bob Full és csapata. A kaliforniai kutatók rájöttek, hogy a gekkó afféle ötödik lábként használja a farkát, hogy ne csússzon meg, miközben nedves felületen mászik felfelé. Ha mégis leesik valahonnan, farkának egy billentésével eléri, hogy a lábára érkezzen.

Farokzsonglőr

Miközben a gekkó egy csúszós felületen mászik fölfelé és elveszti lába alól a talajt, a falhoz nyomja a farkát, hogy ne essen le, amíg lábaival újra megkapaszkodik. Amikor pedig azt szimulálták, mi történik, amikor egy levél aljáról esik le az állat, az eredetileg háttal a föld felé zuhanó gekkó megpörgette a farkát, ezáltal ő maga is megfordult, és így végül a lábain landolt.

A legtöbb állat, mint a macska is, a testét fordítja el. A gekkó azonban a farkát használja, sőt, zuhanás közben a farok kormányként is szolgál, a gyík kiválóan tudja így irányítani, hogy merre essen: például ne az esőerdő kemény talajára, hanem egy rugalmas levélre.

Robotfarok

A kutatók szerint a gekkó farka segítheti a mérnökök munkáját is, amennyiben a trükkjét alkalmazzák az új mászó és sikló robotok, vezető nélküli légi járművek vagy akár űrhajók tervezésénél.