Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ismeretlen szakaszok az Y-kromoszómán

2005.01.21. 12:30
Az eddig elhanyagolt génrészletek a centromer közelében húzódnak. Német kutatók szerint a férfi nemi kromoszóma újabb aktív szakasza a növekedéssel és a hererákkal állhat kapcsolatban.
A férfi nemi kromoszóma, vagyis az apáról fiúra öröklődő Y-kromoszóma aktív génjeinek száma nagyobb az eddig feltételezettnél. A heidelbergi egyetemi klinika humángenetikai intézetének kutatói bejelentették, hogy az érintett szakaszon újabb géneket fedeztek fel.

Ezek a gének a feltételezések szerint a fiúk növekedésével állhatnak kapcsolatban, idézte az egyetem közleményét az APA hírügynökség. A német kutatók szerint az sem zárható ki, hogy a most felfedezett gének a hererák kialakulásával is kapcsolatba hozhatók.

A karok tövében húzódik

A klinika közleménye arra emlékeztet, hogy az Y-kromoszóma érintett szakaszát elmulasztották vizsgálni az aktív gének keresése közben. Ezen a részen, a kromoszóma vékonyodó karjai alkotta X alakzat (centromer) közelében viszont akár 8 újabb gén is meghúzódhat.

Az intézet Gudrun Rappold vezetésével működő kutatócsoportjának eredményeit a Genome Research szaklap ismerteti. Mostanáig amerikai kutatók bejelentése alapján az Y-kromoszóma teljesen feltérképezettnek számított.

Bostoni kutatók 2003 júniusában számoltak be arról, hogy megfejtették a férfi nemi kromoszóma genetikai kódját. Egyúttal ismertették a kromoszóma elemi építőköveinek sorrendjét is. Az akkor felismerni vélt 78 gén és a hasznos információt hordozó 28 millió bázispár a többi kromoszómához képest kevésnek számít.