Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Egy gyereknek három szülője

2001.05.08. 17:11
Legalább harminc mesterségesen megváltoztatott génállományú gyermek született az elmúlt négy év során az Egyesült Államokban. A megdöbbentő tudományos eredményről csak most adtak hírt a New Jersey-i Saint Barnabas Szaporodástudományi Intézet kutatói, akik a Human Reproduction szaklap márciusi számában közölték tanulmányukat.
A kutatók terméketlen nők petesejtjébe egészséges nők sejtjéből vett anyagot injekcióztak, majd a petesejtet visszaültették a méhbe. A sejtből kifejlődő magzat azonban nemcsak természetes anyja és apja génjeit örökölte, hanem a donor génjeinek egy részét is.

Az ooplazmikus transzfernek nevezett eljárással azokon a terméketlen nőkön tudnak segíteni, akik a sejtplazmájukban található mitokondriumok betegsége miatt fogamzásképtelenek. A kutatók egészséges nő sejtjeiből vett mitokondriumokat ültettek a beteg sejtbe. A mitokondriumok amellett, hogy a sejt energiaellátását biztosítják, olyan DNS-állományt is tartalmaznak, amely a férfiak és nők sejtjeiben egyaránt jelen van, de amelyet csak a nők örökítenek. Az ooplazmikus transzfer után született gyermekek így két nő és egy férfi génállományát örökölik, mivel a donor mitokondriumában található DNS is megjelent az utódban.

A kutatók szerint az intézetben tizenöt gyermek született a fenti módszer segítségével, más klinikákban pedig további tizenöt gyermek született ooplazmikus transzfer után. Az 1997 és 1998 során fogant gyerekek génállomány-elemzésének eredményét márciusban publikálták a kutatók. A vizsgálat kimutatta, hogy a gyermekek sejtjei természetes szüleik génjei mellett kis mennyiségű idegen gént is tartalmaznak, amely a donortól származik.

Az eredmény bejelentése ugyancsak felkavarta a közvéleményt, számos szakember etikátlannak tartja a születendő gyermekek génjeinek módosítását, mivel egyelőre nem ismert a módszer alkalmazásának valamennyi következménye. Nemcsak a világ számos országában, de az amerikai állami intézményekben is tilosak az ilyen kísérletek, a Saint Barnabas intézet azonban teljes egészében magántulajdonú intézmény, ezért nem vonatkozik rá a tiltás.

A michigani Calvin College bioetikusa, Dr. Hessell Bouma szerint az eset jól mutatja, milyen kockázatos a magánintézményekben történő kutatás, mely jóval azelőtt zajlik, hogy a többkörös rendeletalkotási procedúra után megjelenne a vonatkozó állami szabályozás.