Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Géndopping vírushordozóval

2001.11.30. 16:21
A "gének a sportban" londoni tudományos konferencia résztvevői szerint az orvosi géntechnológia legfrissebb eredményei hamarabb "hasznosulnak" majd az élsportban, mint a gyógyításban. A szakemberek szerint a 2008-as pekingi olimpián már szerepelhetnek génmanipulált sportolók, lebuktatásukra azonban nincs esély, mert a doppingszert a szervezettel termeltető beavatkozás nem kimutatható.
A hagyományos doppingszerek kora lejárt: a fokozódó szigor következtében szinte minden ismert teljesítménynövelő szer visszamenőleg, igen csekély mennyiségben is kimutatható az erre a célra létesített laboratóriumokban. Az élsport elüzletiesedett világában azonban sokan nem engedhetik meg maguknak hogy örökölt génjeikre és az edzésmunkára támaszkodjanak, ezért félő, hogy köreikben nagy népszerűségre tesz majd szert az orvosi génmanipuláció, melynek egyes technikái már a klinikai tesztek fázisában vannak.

Vírussal a sejtbe

Oldskool
Egy lehetséges géndopping módszer az értágító hatású vaszkuláris endoteliális növekedési faktorra (VEGF) épülhet. A Michigan Egyetem kutatói módosított influenzavírussal juttatták a sejtekbe a faktort kódoló gént, ahol az megnyilvánult: a sejt termelni kezdte a hormont. A kutatók az atheroszklerotikus betegségek gyógyítása céljából kísérletezték ki az eljárást, az értágító hatás azonban a sportban is jól jöhet, mert javítja az izmok oxigénellátását. A vektorként használt influenzavírus esetleges kimutatása azonban nem bizonyítja egyértelműen az atléta bűnösségét: lehet hogy csak megfázott. A VEGF-gén a célsejtekbe juttatására kidolgozott módszer pedig más gének bejuttatására is alkalmas lehet.

Ha a hasonló módszerrel bejuttatott teljesítménynövelő gének a szervezettel termeltetik meg a doppingszert, a csalás észrevétlen maradhat, mert az eredmény megkülönböztethetetlenné válik a természetes hormonoktól. Tesztoszteron és növekedési hormon helyett ezentúl az ezeket az anyagokat kódoló géneket juttatják majd a sportolók szervezetébe - ahol ezek a gének amúgy is jelen vannak, de a kópiaszám növelésével fokozható a hormontermelés.

Tűszúrás az izomkazalban

1998-ban egy egész csapatot kizártak a Tour de France kerékpárversenyből a vörösvérsejtek számát, és ezáltal a vér oxigénszintjét növelő EPO (erythropoietin) használata miatt. A szintetikus EPO bizonyos apró molekuláris különbségek miatt kimutatható, az EPO-t kódoló génről termelődő anyag viszont teljesen megegyezik a természetessel. A géndopping kimutatása csak akkor volna lehetséges, ha az ilyen szereket gyógyászati célból előállító cégek egy speciális genetikai kódsorozattal, egyfajta biológiai vízjellel megjelölnék a bejuttatandó géneket. Mivel azonban az effajta terápia lokálisan fejti ki hatását, a jelölt gének kimutatása céljából gyakorlatilag ugyanonnan kéne fájdalmas biopsziával mintát venni az izomból, ahová a sportoló a forráskódot kapta.

"Az élsport manapság arról szól, kinek van a legjobb kémikusa. A jövőben az fog győzni, aki a legjobb génterapeutával készül a világversenyekre." - nyilatkozta egy doppingszakértő a New Scientistnek.