Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Öntisztuló élő ruha

2001.07.09. 12:51
Kapcsolódó cikkek (2)
Az ember teste kívül és belül hemzseg a mikroorganizmusoktól. A parányi élőlényekkel való együttműködés nélkül például összeomlana az emésztés. Új irányt képviselnek a a naponta viselt ruhák felületére telepítendő baktériumok, amelyek a piszokból táplálkoznának, és így tisztán tarthatnák a ruhát.
A nedves, meleg és táplálékban gazdag száj példás táptalaj, itt számtalan baktérium mellett amőbák sőt ostoros állatkák is előfordulhatnak. A bőrön a jóindulatú társak védőréteget képeznek, és visszaverik más támadók próbálkozásait. A baktériumok által termelt izzadtságszag ugyanakkor vonzza a szúnyogokat és a tetveket. A test többi baktérium kiváltotta kipárolgása az emberekre is hatással van, például a szexualitásban.

Teljesen más ötletre jutott Alex Fowler, a Massachussetts egyetem Dartmouth-i intézetének kutatója. Ő ugyanis a naponta viselt ruhák felületére baktériumokat telepítene, hogy azok a piszokból táplálkozzanak, és így tisztán tartsák a ruhát. A génmódosított baktériumkultúrákból vagy állati sejtekből képzett szövetet, amely kémiai anyagokat dolgoz fel és termel, más célokra is lehetne használni.

Mobil biovilág

A ruha kiváló médium a mobil biovilág megtelepítésére - áradozott a mechanikaprofesszor Fowler a New Scientist tudósítójának. Számos felhasználási területet lehetne találni a gyógyászatban, a katonaságnál, például olyan kötszerek képében, melyek képesek gyógyszert leadni. Védőruhát lehetne építeni nagy érzékenységű, élő sejtekből álló szenzorokkal. Teljesen új termék lehetne a víz és piszoktaszító szövet, vagy az olyan anyag, melyen a szagokat és piszkot szó szerint felzabáló baktériumok élnek.

Az üzletben baktériumokkal együtt megvásárolható ruha ötlete egy kis ideig még idegenül fog hangzani. A mai gyakorlat szerint a ruhát azért mossuk, mert meg kell tisztítani a piszoktól és a mikroorganizmusoktól, még akkor is ha a saját bőrünk baktériumok lakóhelye. Ez utóbbiak eloszlása természetesen nem állandó, a szárazabb testtájakon kevesebb egysejtű lakozik, mint a nedvesebb régiókban.

Bioaktív ötlet

A bioaktív ruhán azonban az ötlet gazdája szerint egységes eloszlásban lenne célszerű kiépíteni a kultúrát. Azonban már az első lépés is meglehetősen nehéznek bizonyult, jelesül a mikroorganizmusok beköltöztetése.

Az első kísérleteket üreges szálakkal végezték, melyekbe vákuum segítségével génmódosított E. coli baktériumokat juttattak. A baktériumok a Aequorea victoria medúzafaj egyik olyan génjét kapták meg, amely egy fluoreszkáló protein előállításáért felelős. Ha növekedésnek indulnak a baktériumkultúrák, UV fény alatt világítani kezdenek. Más E. coli baktériumok a Photorhabdus luminescens baktérium örökítőanyagának segítségével már külön behatás nélkül képesek fényt kibocsátani.

Fowler számára a parányi organizmusok géntechnológiával módosított és gyártott apró gépek, melyek a kívánt végterméket gyártják. Már most is lehetséges olyan baktériumot előállítani, amely az izzadtságot kellemes illattá alakítja, lepergeti a vizet, fehérjéket vagy akár nyersolajat képes megemészteni.

A baktériumokkal együtt az üreges szálakba tápoldatot is bejuttattak. Az organizmusok megtelepedtek, és szaporodásba kezdtek, de a New Scientist beszámolója szerint közel sem lehet tudni, mennyi ideig képesek itt élni újabb táplálék bevitele nélkül.

A szennyest etetni kell

Fowler úgy gyanítja, a kultúrák teljesen nem halnak ki, hanem talán alvásra rendezkedtek be, és esetleg spóráik segítségével újból felélednek, ha ismét tápoldat jut el hozzájuk. Ez a ruha esetében azt jelentené, hogy az nanoméretű élő gépek aktivizálnák magukat, ha az anyagot ismét magára ölti a gazdája, és helyreállnak az életfeltételek. De esetleg ettől függetlenül szükség lehet az időnkénti permetezésre, hogy teljesen ne fogyjon el a táplálék. A kutatók ez idő tájt a szaporodás szálvastagságtól, anyagminőségtől és tápoldattól való függőségét vizsgálják.