Friderika
12 °C
29 °C

Gyorsteszt a magzat öröklött betegségeinek kiszűrésére

2001.09.28. 12:51
A Nagy Britanniában kifejlesztett teszt a korábbi két hétről egy napra szorítja le a várakozást az eredményekre, és a magzati károsodások 80 százalékát kiszűri. A mennyiségi fluoreszcens polimeráz láncreakció (QF-PCR) eljárással végzett kísérletek eredményeit a Lancet orvosi szaklapban publikálták.
Az Annanova beszámolója szerint a klinikai kísérletet végző orvosok dicsérik az új tesztet, mert a Down-szindrómát és más elváltozásokat gyorsan és pontosan diagnosztizálja. A gyors genetikai teszt jelenleg csak a brith National Health Service (NHS) egyik londoni klinikáján hozzáférhető.

Egy új brit terhességi genetikai teszt állítólag garantáltan kiszűri a rendellenességeket
A Guy's and St Thomas's Hospital Trust-ban működő egység mellett dolgozó orvosok a Lancet orvosi szaklapban publikálták a mennyiségi fluoreszcens polimeráz láncreakció (quantitative fluorescence polymerase chain reaction, QF-PCR) eljárással végzett kísérletek eredményeit. Az elemzés egy teljes évi működés anyagát dolgozza fel.

Azonnal kiderül az eredmény

A vizsgálatokat vezető Caroline Ogilvie elmondta, a legfontosabb előrelépés, hogy a hagyományos teszteken normális eredményt elérő nők csaknem szempillantás alatt újabb megerősítést kaphatnak. Ezzel egyidejűleg az elváltozásokat hamarabb fel lehet fedezni, és időben dönthetnek a terhesség megszakításáról.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szűrés maga kedvező árú, illetve alacsony eszköz- és munkaráfordítással jár. A minták nagy számban elemezhetők a munkatársak minimális irányítása mellett - mondta az orvosnő.

Eddig két hetet kellett várni

Évente Nagy-Britanniában 40 ezer terhes nőnek ajánlják fel az NHL intézeteiben a karyotype analysis néven emlegetett kromoszómaelemzést, amely a magzatok mintegy 7 százalékánál szűr ki genetikai elváltozásokat.

De ennél az eljárásnál a kromoszómavizsgálat eredményére 2 hetet is várni kell, ami befolyásolhatja a döntést az abortuszról. Ezzel szemben a tesztek alapján az QF-PCR átlagosan 1,25 nap alatt elkészül az eredménnyel.