Judit
3 °C
7 °C

Gyorsteszt a magzat öröklött betegségeinek kiszűrésére

2001.09.28. 12:51
A Nagy Britanniában kifejlesztett teszt a korábbi két hétről egy napra szorítja le a várakozást az eredményekre, és a magzati károsodások 80 százalékát kiszűri. A mennyiségi fluoreszcens polimeráz láncreakció (QF-PCR) eljárással végzett kísérletek eredményeit a Lancet orvosi szaklapban publikálták.
Az Annanova beszámolója szerint a klinikai kísérletet végző orvosok dicsérik az új tesztet, mert a Down-szindrómát és más elváltozásokat gyorsan és pontosan diagnosztizálja. A gyors genetikai teszt jelenleg csak a brith National Health Service (NHS) egyik londoni klinikáján hozzáférhető.

Egy új brit terhességi genetikai teszt állítólag garantáltan kiszűri a rendellenességeket
A Guy's and St Thomas's Hospital Trust-ban működő egység mellett dolgozó orvosok a Lancet orvosi szaklapban publikálták a mennyiségi fluoreszcens polimeráz láncreakció (quantitative fluorescence polymerase chain reaction, QF-PCR) eljárással végzett kísérletek eredményeit. Az elemzés egy teljes évi működés anyagát dolgozza fel.

Azonnal kiderül az eredmény

A vizsgálatokat vezető Caroline Ogilvie elmondta, a legfontosabb előrelépés, hogy a hagyományos teszteken normális eredményt elérő nők csaknem szempillantás alatt újabb megerősítést kaphatnak. Ezzel egyidejűleg az elváltozásokat hamarabb fel lehet fedezni, és időben dönthetnek a terhesség megszakításáról.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szűrés maga kedvező árú, illetve alacsony eszköz- és munkaráfordítással jár. A minták nagy számban elemezhetők a munkatársak minimális irányítása mellett - mondta az orvosnő.

Eddig két hetet kellett várni

Évente Nagy-Britanniában 40 ezer terhes nőnek ajánlják fel az NHL intézeteiben a karyotype analysis néven emlegetett kromoszómaelemzést, amely a magzatok mintegy 7 százalékánál szűr ki genetikai elváltozásokat.

De ennél az eljárásnál a kromoszómavizsgálat eredményére 2 hetet is várni kell, ami befolyásolhatja a döntést az abortuszról. Ezzel szemben a tesztek alapján az QF-PCR átlagosan 1,25 nap alatt elkészül az eredménnyel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?