Sára, Márió
2 °C
6 °C

Allergéntől mentes macskát tenyésztenének

2004.10.29. 13:00
Amerikai kutatók azt tervezik, hogy genetikai úton iktatják ki a macskák szervezetében az allergiát okozó fehérjék termelődését. Az Allerca vállalat szerint az ilyen génmódosított kedvencek iránt rendkívüli igény mutatkozik.
A San Franciscoban működő Allerca biotechnológiai vállalat szerint több millió állatbarát életét könnyíthetnék meg új ötletükkel. A vállalat olyan génmódosított macska kitenyésztését tervezi, amely az embereknél nem vált ki allergiás reakciót.

A tervek szerint a következő három év során kifejlesztik az eljárást az állatok génkészletében kódolt, allergiát kiváltó fehérje kiiktatására, jelentette be Los Angelesben Simon Brodie, az Allerca elnöke.

Nyálazza a külsejét

Az allergiások a macskák nyálában található bizonyos fehérjékre tüsszögési rohammal, szemirritációval és légszomjjal reagálnak. A macskák a folyamatos tisztálkodásukkal a szőrzetükre is juttatnak a fehérjéből.

Amint sikerül az allergiamentes génmacska kitenyésztése, az Allerca évi 200 ezer állat értékesítésével számol, írta a pte hírügynökség.