Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megtalálták az első lelőtt amerikait

2007.06.21. 10:40
A csontvázat, amelyről azt gondolják, hogy Amerika első lelőtt emberéé volt, Peruban találták meg néhány évvel ezelőtt. Az inka harcossal egy spanyol muskétás végezhetett.

A csontváz egy inka temető feltárása közben került elő Lima külvárosában. A koponyán található kerek lyuk alapján az ásatást végző régész, Guillermo Cock először azt hitte, hogy egy néhány éve lelőtt ember maradványira bukkantak, de a későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a lelet közel 500 éves.

Felkelés

A feltárt 72 sírban talált kerámiák és egyéb használati tárgyak alapján a kutatók arra jutottak, hogy egy inka felkelés áldozatai lettek bennük eltemetve, amire 1536 környékén kerülhetett sor, négy évvel azután, hogy a spanyol hódítók betörtek az inka birodalomba.

A maradványok azzal hívták fel magukra a kutatók figyelmét, hogy szemmel láthatóan sietősen lettek elhantolva, nem az inka temetkezési szokások szerint. Az elhunytakat például nem a rituáléknak megfelelően csavarták halotti leplekbe, és nem a megszokott pózba helyezték el őket.

Biztos, hogy golyó volt

Korábban nem találtak még hasonló bizonyítékot arra nézve, hogy abban az időben puskalövés végzett volna egy emberrel Amerikában. (Maga a golyó most sem volt a testben, mivel az arccsonton keresztül távozott, miután a koponya hátsó részén behatolt.)

A feltételezést viszont, miszerint a koponyán található lyukat egy golyó okozta, törvényszéki szakértők is alátámasztották. Az elektromikroszkópos vizsgálat során ugyanis apró fémdarabokat találtak, ami egy olyan golyóból származhat, amilyet az akkori Európában fejlesztett fegyverekbe töltöttek. A szakértők kizárták annak lehetőséget, hogy egy kődarab vagy egy dárdahegy okozta volna a halálos sérülést.