Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tésztahidak versenyeztek

2007.05.26. 00:13
Már hagyományosnak nevezhető a tésztahídépítő-bajnokság, ahol a cél a strapabíró, esztétikus hidak építése. Az egy kilónál is könnyebb szerkezetek saját súlyuk százszorosát is elbírják.

Péntek délelőtt tartották a tésztahíd-építő bajnokságot, a Budapesti Műszaki Főiskola Népszínház utcai épületében. A versenyre harminchárman neveztek tizenhét híddal. A határon túliak, a Szabadkai Műszaki Főiskola, az Újvidéki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem öt hidat építettek.

Szempontok

A zsűri két szempont szerint értékelte az építményeket: díjazták a kivitelezés szépségét, illetve az innováció megjelenését, a kreativitást. Kivitelezése alapján az első helyezett a One touch fantázia nevű, 907 grammos híd lett, melyet Szilasi István, Budapest Műszaki Főiskola hallgatója készített. Az innováció kategóriában a Zenit fantázianevű, 999 grammos híd lett az első, amely Márkos Szilárd Attila alkotása, ő szintén a Budapest Műszaki Főiskolára jár.

A tésztahidak leglátványosabb megmérettetése a terheléses küzdelem, amikor a tésztából készült építményekre súlyokat akasztanak, egészen addig, amíg azok össze nem törnek. Ebben a küzdelemben az aranyérmet a Zenit nevű híd építője, Márkos Szilárd Attila nyerte el, akinek hídja 553,9 kg alatt törött össze. Ez az eredmény felülmúlta az eddigi rekordokat.

A második helyre Cserhalmi Árpád, a Budapest Műszaki Főiskola hallgatója került, az Eleven névre keresztelt 771 grammos híd 279,5 kg terhelés alatt rogyott meg. A harmadik helyezett Tóth Iván Alíz és Pozsonyi Norbert lett, akiknek Swallow nevű, egy kilogrammos hídjuk 272,3 kilogrammot bírt el.