Gusztáv
3 °C
7 °C

Tésztahidak versenyeztek

2007.05.26. 00:13
Már hagyományosnak nevezhető a tésztahídépítő-bajnokság, ahol a cél a strapabíró, esztétikus hidak építése. Az egy kilónál is könnyebb szerkezetek saját súlyuk százszorosát is elbírják.

Péntek délelőtt tartották a tésztahíd-építő bajnokságot, a Budapesti Műszaki Főiskola Népszínház utcai épületében. A versenyre harminchárman neveztek tizenhét híddal. A határon túliak, a Szabadkai Műszaki Főiskola, az Újvidéki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem öt hidat építettek.

Szempontok

A zsűri két szempont szerint értékelte az építményeket: díjazták a kivitelezés szépségét, illetve az innováció megjelenését, a kreativitást. Kivitelezése alapján az első helyezett a One touch fantázia nevű, 907 grammos híd lett, melyet Szilasi István, Budapest Műszaki Főiskola hallgatója készített. Az innováció kategóriában a Zenit fantázianevű, 999 grammos híd lett az első, amely Márkos Szilárd Attila alkotása, ő szintén a Budapest Műszaki Főiskolára jár.

A tésztahidak leglátványosabb megmérettetése a terheléses küzdelem, amikor a tésztából készült építményekre súlyokat akasztanak, egészen addig, amíg azok össze nem törnek. Ebben a küzdelemben az aranyérmet a Zenit nevű híd építője, Márkos Szilárd Attila nyerte el, akinek hídja 553,9 kg alatt törött össze. Ez az eredmény felülmúlta az eddigi rekordokat.

A második helyre Cserhalmi Árpád, a Budapest Műszaki Főiskola hallgatója került, az Eleven névre keresztelt 771 grammos híd 279,5 kg terhelés alatt rogyott meg. A harmadik helyezett Tóth Iván Alíz és Pozsonyi Norbert lett, akiknek Swallow nevű, egy kilogrammos hídjuk 272,3 kilogrammot bírt el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!