Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Távirányított emberek

2005.08.14. 08:29
A fiatal nő zavartan mosolyog, miközben megy előre az egyenes vonalon. Hirtelen jobbra fordul. Botladozik, megáll, próbálja visszanyerni az elvesztett egyensúlyt. Sikerrel jár; célirányosan folytatja. Aztán balra fordul. Nem mérgezték meg, és nem is részeg: a mozgásért és egyensúlyért felelős idegeket elektromos árammal stimulálták.

Galvanizált érzetek

A két elektromos hullám közvetlenül a füle alatt, a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszert érte. Utóbbi működésének révén valósul meg a testhelyzet térbeli érzékelése, az egyensúly megtartása, a szem- és a fejmozgások kiegyenlítése. A specifikus érzéksejtek a belső fülben találhatók. Centrális nyúlványaik együttese a (hallóideggel együtt a halló-helyzetérzékelő ideget alkotó) vesztibuláris ideg. A vesztibuláris idegrendszer izgalmi állapota szédülésben és a szemgolyók ritmusos, változó irányú mozgásában nyilvánul meg. (Az embrió első érzékszerveként az egyensúlyi rendszer fejlődik ki.)

A galvános egyensúlyi stimuláció (galvanic vestibular stimulation, GVS) körülbelül száz éve ismert. Sokáig nem foglalkoztak vele, mindaddig a "természetes" megközelítést részesítették előnyben, amíg a vesztibuláris rendszer funkcióit nem kezdték el behatóbban tanulmányozni. A felettébb egyszerű technika csak az utóbbi húsz esztendőben keltette fel a kutatók érdeklődését. A kilencvenes években mutatták ki, hogy a vesztibuláris input a testegyensúly irányítása, koordinálása mellett más tevékenységeket, például az akaratlagos mozgást kontrolláló motorikus folyamatokat szintén befolyásolja. Ha a fül mögötti masztoid gyenge egyenáramot kap, a test az egyensúlynak a pozitív elektróda, az anód felé történő elmozdításával reagál. Minél erősebb az áram, annál nagyobbat rándul. Előfordulhat, hogy nemcsak az egyensúly billen fel, hanem a mozgás iránya is módosul.

Stimuláció és szimuláció

Az NTT (Japán Telegráf és Telecom) Kommunikációtudományi Laboratóriumában több éve foglalkoznak a GVS technikával. Eredményeiket előbb-utóbb kereskedelmi forgalomban szeretnék hasznosítani. A kutatásokat vezető Taro Maeda és kollégái létrehoztak egy (a stimuláció hatásait kiaknázó) fejhallgatószerű szerkezetet. Az elektromos áramot a gépezet szolgáltatja, míg a jelek irányát és erejét parányi rádió határozza meg. A gyorsulás - optikai folyamatokkal (például filmrészletekkel) vagy zenei ritmusokkal szinkronizált - virtuális érzetét idézi elő. A készülék viselője távirányítóval "vezérelhető".

"Megrázni a világot" (Shaking the World) projektjüket augusztus első hetében mutatták be az évente megrendezésre kerülő számítógépes grafikai, multimédia seregszemlén, a Los Angelesi SIGGRAPH-on. Szerkezetüket például az említett ifjú hölgyön demonstrálták. Másokon is: az NTT egyik szóvivője távirányítóval jobbra és balra, balra és jobbra, és így tovább mozgatta a delikvenseket. Természetesen vigyázott arra, hogy csak kevés áramot kapjanak. A jelenlévők közül sokan kipróbálták. Egyesek próbáltak ellenállni és tartani az irányt, míg mások hamar feladták, s egyensúlyukat vesztve menekültek vissza a tömegbe.

Az új érzékelő-médiumként felfogható szerkezet nagy feltűnést keltett. Hagyományosabb módszerekkel nem kommunikálható nem-verbális (például kinetikus) érzeteket juttathatunk mások tudtára általa.

A résztvevők többsége nem érezte úgy, hogy kényszer hatására cselekedtek volna. Mivel a navigáció természetesnek és ösztönösnek tűnik, ha nem vagyunk tisztában a ténnyel, hogy gépileg vezérelnek, szinte fel se fogjuk a stimulációt - állítja Maeda. Csak utána tudják meg, hogy viselkedésüket a GVS befolyásolta. Ha a zeneszóra történő stimuláció 1-2 Hz-nél magasabb frekvenciájú, a felhasználó fokozottan érzi test, látómező és muzsika szintézisét.

Leggyorsabb és legvalószínűbb alkalmazása a játékiparban várható. A cég máris a potenciális érdeklődést vizsgálja - nyilatkozta Manabu Sakurai, az NTT marketingmenedzsere. Kiképzőtisztek szintén hasznát vehetik: a GVS technikával könnyebben és olcsóbban kivitelezhető a repülés-szimuláció.

Videóval demonstrálták, hogy a balesetek, ütközések is könnyebben elkerülhetők - feltéve, ha állandóan hordjuk a szerkentyűt.