Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Törökországba irányul a gyógyhal-turizmus

2002.03.08. 13:47
Európában újdonságnak számít a pikkelysömör és már bőrbetegségek gyógyhalas kezelése, amelyről csütörtökön írtunk. Törökországban, a "doktorhalak" hazájában azonban már száz éve ismert és nagy népszerűségnek örvend a betegek körében a halacskás fürdőkúra.
A korábbi cikkünkben ismertetett németországi kísérletekben a törökországi Kangal város gyógyvizű tavában élő halakat használják. Mint már írtuk, a fájdalommentes kezelés során a beteg testrészeket belemerítik a medencébe, ahol a halak az egészséges szövetek megsértése nélkül lerágják a beteg bőrt a páciensekről. Kangal az első világháború óta ismert gyógyhatású halairól, a meleg vizű források mellett az ötvenes években szálloda épült a "doktorhalak" kezelésére járó betegek kvártélyozására.

Éhes halak fanyalodnak emberevésre

A Kangal városától 13 kilométerre fekvő meleg vizű tavakban kétféle gyógyító hal él, mindkettő a pontyfélék közé tartozik. A nagyobbik hal, a Cyprinion macrostomus macrostomus 15-20 centiméteresre nő meg, a kisebbik, a Garra rufa obtusa pedig legfeljebb 19 centiméteresre nő. A halak természetüknél fogva mindenevők, a növényi táplálék hiánya kényszeríti őket "emberevésre". A bőrbetegségek gyógyításában nemcsak a halak segítenek, hanem a víz magas szeléniumtartalma is.

Víziétterem lábrágó halakkal

Mezei György egy Kangal mellett épülő erőmű építésén dolgozott 1999-ben. Mint az Indexnek elmondta, nemcsak a gyógyfürdő rendkívül népszerű Kangalban. Az élelmes törökök egy éttermet is építettek a gyógyforrás mellé, ahol az asztalok vízben állnak. A vendégek a bokáig érő vízben mezítláb ülnek a meleg vízben, és míg ők ebédjüket fogyasztják, a halak a lábfejüket rágcsálják.

Otthoni halkúra

A német psoriasis-betegek közül sokan tartanak otthon kangal-halakat. Internetes oldalaikról az is kiderül, hogyan érdemes házilag kezeltetni a halakkal a bőrbetegségeket. A halak fürdőkádba költöztetését nem javasolják, hiszen a költözéssel járó stressz és a kádban maradt sampon vagy szappan bizonyosan megölné a halakat. Ehelyett kisméretű, házi medence, egyfajta ülőkád készítését javasolják a betegeknek. A halak állandó lakhelyéül szolgáló medencéből csak a kezelés időtartamára kell kivenni az akváriumi szűrőt, levegőztetőt és a növényeket, hogy a páciens is elférjen benne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?