Vendel
6 °C
19 °C

Törökországba irányul a gyógyhal-turizmus

2002.03.08. 13:47
Európában újdonságnak számít a pikkelysömör és már bőrbetegségek gyógyhalas kezelése, amelyről csütörtökön írtunk. Törökországban, a "doktorhalak" hazájában azonban már száz éve ismert és nagy népszerűségnek örvend a betegek körében a halacskás fürdőkúra.
A korábbi cikkünkben ismertetett németországi kísérletekben a törökországi Kangal város gyógyvizű tavában élő halakat használják. Mint már írtuk, a fájdalommentes kezelés során a beteg testrészeket belemerítik a medencébe, ahol a halak az egészséges szövetek megsértése nélkül lerágják a beteg bőrt a páciensekről. Kangal az első világháború óta ismert gyógyhatású halairól, a meleg vizű források mellett az ötvenes években szálloda épült a "doktorhalak" kezelésére járó betegek kvártélyozására.

Éhes halak fanyalodnak emberevésre

A Kangal városától 13 kilométerre fekvő meleg vizű tavakban kétféle gyógyító hal él, mindkettő a pontyfélék közé tartozik. A nagyobbik hal, a Cyprinion macrostomus macrostomus 15-20 centiméteresre nő meg, a kisebbik, a Garra rufa obtusa pedig legfeljebb 19 centiméteresre nő. A halak természetüknél fogva mindenevők, a növényi táplálék hiánya kényszeríti őket "emberevésre". A bőrbetegségek gyógyításában nemcsak a halak segítenek, hanem a víz magas szeléniumtartalma is.

Víziétterem lábrágó halakkal

Mezei György egy Kangal mellett épülő erőmű építésén dolgozott 1999-ben. Mint az Indexnek elmondta, nemcsak a gyógyfürdő rendkívül népszerű Kangalban. Az élelmes törökök egy éttermet is építettek a gyógyforrás mellé, ahol az asztalok vízben állnak. A vendégek a bokáig érő vízben mezítláb ülnek a meleg vízben, és míg ők ebédjüket fogyasztják, a halak a lábfejüket rágcsálják.

Otthoni halkúra

A német psoriasis-betegek közül sokan tartanak otthon kangal-halakat. Internetes oldalaikról az is kiderül, hogyan érdemes házilag kezeltetni a halakkal a bőrbetegségeket. A halak fürdőkádba költöztetését nem javasolják, hiszen a költözéssel járó stressz és a kádban maradt sampon vagy szappan bizonyosan megölné a halakat. Ehelyett kisméretű, házi medence, egyfajta ülőkád készítését javasolják a betegeknek. A halak állandó lakhelyéül szolgáló medencéből csak a kezelés időtartamára kell kivenni az akváriumi szűrőt, levegőztetőt és a növényeket, hogy a páciens is elférjen benne.