Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsan tisztulnak a nők a leszokás után

2008.05.08. 08:09
Százezernél is több adat áttekintése után arra jutottak az amerikai kutatók, hogy már öt évvel a leszokás után is jobbak a nők túlélési esélyei. Húsz-harminc év alatt meg teljesen megtisztulnak.

A dohányzásról leszokott nőknél számos egészségügyi előny jelentkezik öt éven belül, de évtizedekig tarthat, míg légzőszervi károsodásuk helyrejön és csökken a tüdőrák kockázata - közölték amerikai kutatók.

Azoknak, akik elhagyták e szokásukat, 13 százalékkal csökkent halálozási kockázatuk. Ez még azokra is érvényes, akiknek szív- és érrendszeri problémájuk volt a megelőző öt évben.

Húsz év elteltével a dohányzással felhagyók és a soha nem dohányzók halálozási kockázata között nem volt kimutatható különbség a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A tanulmány 121 ezer amerikai ápolónő 1976-tól felvett adatainak egy részét dolgozza fel. "Úgy találtuk, hogy a jelenleg is dohányzók halálozásához 64 százalékban, a korábbi dohányosok halálozásához 28 százalékban járul hozzá a dohányzás" - mondta Stacey Kenfield, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola munkatársa, a vizsgálat vezetője.

A tanulmány szerint azoknak a nőknek kisebb a kockázata, akik későbbi életkorban kezdték el a dohányzást. Ez az adat azért fontos, mert egyre többen kezdik fiatal korban a dohányzást.

A légzőszervi megbetegedések kockázata 18 százalékkal csökkent azok körében, akik 5-10 évvel korábban hagyták abba a dohányzást, húsz év elteltével pedig nem különbözött azoktól, akik nem dohányoztak soha.

A tüdőrák kockázata már az első öt év elteltével 21 százalékkal csökkent, ám 30 évbe telt, mire az emelkedett kockázat teljesen megszűnt.

Egy 2003-as felmérés szerint az Egyesült Államokban a dohányosok 13 százaléka 13-14 évesen kezdi káros szenvedélyét, a középiskolások 22 százaléka dohányzik.

Világszerte 5 millió halált okozott a dohányzás 2000-ben - állítják a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2030-ra 3 millió, dohányzással összefüggő haláleset várható a fejlett, és 7 millió a fejlődő országokban.