Alfréd
-2 °C
2 °C

Másfélszer keményebb az igazinál a gázgyémánt

2004.02.27. 09:30
A természetesnél legalább ötven százalékkal keményebb mesterséges gyémántot hoztak létre a washingtoni Carnegie Intézet geofizikai kutatólaboratóriumának munkatársai. A kutatók speciális eljárással, gázból, a ma használt módszereknél százszor gyorsabban állították elő a kristályt.
A természetes gyémántnál keményebb anyag előállítása évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, ez az áttörés most sikerült a washingtoni Carnegie Intézet geofizikai kutatólaboratóriumában, írta az Innovations Report. "Ez hatalmas előrelépés ezen a tudományterületen" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Csi-Siue Jan.

"A gyémántok nemcsak hogy olyan kemények lettek, hogy összetörték a mérőszközt, de nagyjából egy nap alatt képesek voltunk normális méretű kristályokat növeszteni" - mondta Jan. Ez a sebesség a ma használt módszereknél százszor gyorsabb.

Kémiai gőzölés

A Physica Status Solidi szaklap online kiadásában Jan és munkatársai ismertetik módszerüket, a nagy növesztési sebességű kémiai gőzölés egy formáját. A kémiai gőzölés (chemical vapor deposition, CVD) lényege, hogy a kristályt valamely gázfázisú vegyületének termikus bontása, más gázzal való kémiai reakciója révén állítják elő. Ebben az esetben hidrogént és metánt bombáztak plazmarészecskékkel a reakciókamrában.

Ezután nagy nyomáson és hőfokon tovább keményítették a kristályokat. A gyémántokat kétezer fokra hevítették, és tíz percre az atmoszférikus nyomás ötven-hetvenezerszeresének tették ki őket. Ezek a gyémántok legalább ötven százalékkal keményebbnek bizonyultak a természetes társaiknál. A szuperkemény gyémántoknak elsősorban ipari eljárásoknál lehet fontos szerepük.