Albin
0 °C
11 °C

Tévhit az aranyhalak feledékenysége

2003.10.02. 09:26
A halak legalább három hónapig képesek emlékezni dolgokra, és azt is tudják, mikor van ebédidő, derült ki a Plymouth Egyetem pszichológus munkatársának a kutatásából.
A közhiedelem szerint a halak - különösen az aranyhalak - memóriája igen rossz, és mindössze három másodpercig képesek észben tartani az információkat. Dr Phil Gee, a Plymouth Egyetem munkatársa elképzelni sem tudja, hogy az emberek miért tartják feledékenynek a halakat, melyek agyi képességei nagyjából megegyeznek a madarakéval és kisebb rágcsálókéval. Szerinte a hiedelem alapja a gömb alakú akváriumokban tartott aranyhalak viselkedése lehet, hiszen itt a halak jobb híján körbe-körbe úszkálnak, mintha elfelejtenék, hogy korábban már jártak arra.

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a butának tartott állatok akár három hónappal korábbi eseményekre is visszaemlékeznek, Gee szerint pedig időérzékük is fejlett. A kutató bebizonyította, hogy a halak pontosan tudják, hánykor kapnak enni. A kísérleti állatok egy kapcsoló megnyomásával juthattak az ételhez, amely naponta csak egy óra hosszat működött. Az állatok gyorsan megtanulták az etetési időt, és mindennap ugyanabban az órában szervírozták maguknak az eledelt a gomb nyomogatásával.

Beetetik őket

Gee nemcsak puszta kíváncsiságból foglalkozott ezzel a kutatással. A halak viselkedésének fontos szerepe van a halászatban, ezért a tudósok elsősorban olyan módszereket kerestek, amelyek segítségével a halak könnyebben elfoghatóak. Az önetetős módszerrel a halak könnyen a hálóba csalogathatóak.

Koábbi kutatások szerint a halak a különböző alakokat, színeket és hangokat is felismerik. Egy Gee által példaként felhozott korábbi kísérletben számos értékes halfajnak, például a tőkehalaknak és pisztrángoknak is sikeresen megtanították, hogy egy bizonyos hangot hallva az etetőállomásokhoz ússzanak. A csalogatás még akkor is működött, ha a halakat teljesen szabadon engedték.

A jelzőhang segítségével a halászok nemcsak megetethetik a halakat, de a halállomány állapotát is ellenőrizhetik, ráadásul ki is foghatják őket.