Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halált hozó hamis gyógyszerek

2002.04.08. 16:21
A harmadik világban nem számít ritkának a lejárt orvosság, a hamisított preparátum vagy az egyszerűen hatástalan gyógyszer. Brit orvosok a British Medical Journal hasábjain hívják fel a figyelmet a hamis gyógyszerek halált hozó következményeire. Gyors cselekvésre van szükség, hiszen a hamisított gyógyszerek közül sok életveszélybe sodorja a betegeket.
Az orvosi magazin szerzői elrettentő példaként csapvízből készített agyhártyagyulladás elleni preparátumot, lisztből préselt antibébi-tablettát illetve ipari oldószerekből kotyvasztott fájdalomcsillapító szirupot mutatnak be.

A kelet-ázsiai országokban rendkívül rossz a gyógyszerhelyzet: egy 1999-ben Kambodzsában elvégzett felmérés szerint az országban forgalmazott maláriagyógyszerek 60 százaléka vagy lejárt szavatosságú, vagy hatástalan, vagy egyenesen hamisítvány. A Fülöp-szigeteken végzett újabb vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszertárakban árult összes gyógyszer közül 8 százalék nem volt valódi.

Minden tizedik gyógyszer hamis

A WHO nemzetközi egészségügyi szervezet adatai szerint világszerte az eladásra kínált gyógyszerek 10 százaléka lehet hamisítvány. A brit tanulmányt készítő Paul Newton, az Oxford egyetem orvosi klinikájának munkatársa ehhez annyit fűz hozzá, hogy alapos a gyanú arra, hogy a veszélyes hamis gyógyszerek főleg a fejlődő országokban növelik a halálozási rátát. A hamis szerekkel való élénk illegális kereskedelem gyakran az érintett országok hiányos infrastruktúrájára vezethető vissza.

Nincsenek pontos számok

Az orvosi szerek gyártói gyakran megtagadják a pontos számadatok nyilvánosságra hozatalát, mivel attól tartanak, hogy elveszítenék ügyfeleik gyógyszerekbe vetett bizalmát - véli Newton.

Néhány országban ismert dolog az illegális preparátumok kereskedelme, de a következményeket figyelmen kívül hagyják. A hamis gyógyszerekkel való kereskedelem a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval fonódik egybe. Gátlástalan politikusok és szabályok nélkül ténykedő gyógyszercégek is részesei az üzleteknek - állítja a brit tudós.