Ágnes
-5 °C
2 °C

Halált hozó hamis gyógyszerek

2002.04.08. 16:21
A harmadik világban nem számít ritkának a lejárt orvosság, a hamisított preparátum vagy az egyszerűen hatástalan gyógyszer. Brit orvosok a British Medical Journal hasábjain hívják fel a figyelmet a hamis gyógyszerek halált hozó következményeire. Gyors cselekvésre van szükség, hiszen a hamisított gyógyszerek közül sok életveszélybe sodorja a betegeket.
Az orvosi magazin szerzői elrettentő példaként csapvízből készített agyhártyagyulladás elleni preparátumot, lisztből préselt antibébi-tablettát illetve ipari oldószerekből kotyvasztott fájdalomcsillapító szirupot mutatnak be.

A kelet-ázsiai országokban rendkívül rossz a gyógyszerhelyzet: egy 1999-ben Kambodzsában elvégzett felmérés szerint az országban forgalmazott maláriagyógyszerek 60 százaléka vagy lejárt szavatosságú, vagy hatástalan, vagy egyenesen hamisítvány. A Fülöp-szigeteken végzett újabb vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszertárakban árult összes gyógyszer közül 8 százalék nem volt valódi.

Minden tizedik gyógyszer hamis

A WHO nemzetközi egészségügyi szervezet adatai szerint világszerte az eladásra kínált gyógyszerek 10 százaléka lehet hamisítvány. A brit tanulmányt készítő Paul Newton, az Oxford egyetem orvosi klinikájának munkatársa ehhez annyit fűz hozzá, hogy alapos a gyanú arra, hogy a veszélyes hamis gyógyszerek főleg a fejlődő országokban növelik a halálozási rátát. A hamis szerekkel való élénk illegális kereskedelem gyakran az érintett országok hiányos infrastruktúrájára vezethető vissza.

Nincsenek pontos számok

Az orvosi szerek gyártói gyakran megtagadják a pontos számadatok nyilvánosságra hozatalát, mivel attól tartanak, hogy elveszítenék ügyfeleik gyógyszerekbe vetett bizalmát - véli Newton.

Néhány országban ismert dolog az illegális preparátumok kereskedelme, de a következményeket figyelmen kívül hagyják. A hamis gyógyszerekkel való kereskedelem a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval fonódik egybe. Gátlástalan politikusok és szabályok nélkül ténykedő gyógyszercégek is részesei az üzleteknek - állítja a brit tudós.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!