Judit
3 °C
7 °C

A gyémántnál is keményebb anyagot találtak

2007.02.05. 16:15
Az amerikai Washingtoni Állami Egyetem, a Wisconsin-Madison Egyetem és a német Ruhr Egyetem tudósai olyan új anyagot állítottak elő, amely egy szűk hőmérséklettartományban még a gyémántnál is keményebb.

A kutatók 300 Celsius-fokosra hevített olvasztott ónba bárium-titanát részecskéket kevertek, így kapták az új matériát. A bárium-titanát kerámiaszerű anyag, amit az elektronikában gyakran használnak szigetelésre. A részecskék ultrahangos vizsgálatok szerint egyenletesen oszlottak el az anyagban, átmérőjük átlagosan egytized milliméter volt – írja a felfedezést közlő Science című tudományos lap.

Egyfokos királyság

Amikor a keverék hűlni kezdett, 3 centiméter hosszú és 2 centi széles, henger és téglatest alakú mintákat formáltak belőle, és tesztelték a keménységét. A minták egyik végét rögzítették, másik végüket pedig elektromágnessel húzni és hajlítani kezdték, hogy megállapíthassák az anyag merevségét mutató jellemzőt, a rugalmassági modulust. A mérést több hőmérsékleten is elvégezték, a minták 58 és 59 Celsius fok között az eddig ismert legkeményebb anyagnál, a gyémántnál is keményebbnek bizonyultak.

Az anyag szerkezete – a sok kis fekete folt a bárium-titanát (kép: Science)

A brit Southamptoni Egyetem kompozit anyagokkal foglalkozó szakértője, Mark Spearing a New Scientistnek adott kommentárjában "nagyon okosnak" nevezte a felfedezést. Spearing elmondta, hogy a keménység a bárium-titanát részecskéknek köszönhető: "A részecskék lehűléskor az ólomba ágyazódva megfeszülnek, és bizonyos hőmérsékleten ezt az energiát a hajlítóerő ellenében adják le."

Spearing szerint mivel az anyagnak energiát kell tárolnia ahhoz, hogy szuperkemény legyen, a készítők által mért rugalmassági modulus csak látszólagos. A tudós rámutatott, hogy a valódi Young-modulus kevésbé érzékeny a hőmérsékletre. Ettől függetlenül az új matéria hasznos lehet különböző védőburkolatok készítésénél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?