Diána
12 °C
27 °C

Stephen Hawking asszisztenst keres

2006.09.07. 12:08
Világhírű tudós munkatársat keres. Rugalmasság, megbízhatóság és jogosítvány alapkövetelmény, az éves fizetés kilencmillió forint. Egyéb juttatások: világkörüli út, parolázás elnökökkel.

Frissen diplomázott tétékások számára minden bizonnyal a legnagyobb presztízsű karrierlehetőség a Cambridge-i Egyetem állásajánlata, amely Stephen Hawking professzor leendő asszisztensét keresi. Az elismert matematikus és asztrofizikus amiotrófiás laterális szklerózisban szenved, ezért tolószékbe kényszerült és számítógép, valamint beszédgenerátor segítségével kommunikál - az újdonsült munkatárs feladata lenne többek között e készülékek kezelése. Az asszisztens dolga lesz továbbá a segítségnyújtás Hawkingnak előadásai és tudományos publikációi elkészítésében, de külföldi útjaira is el kell majd kísérnie a világhírű tudóst.

Az álláshirdetés szerint az ideális jelölt "rugalmas, kitartó, magabiztos és gondos személyiség, és érvényes jogosítvánnyal rendelkezik". A pozícióra szeptember 22-ig lehet jelentkezni, a béralkun elérhető legmagasabb fizetés évi 23500 angol font. A professzor egyik előző asszisztense, Chris Burgoyne úgy emlékszik, munkáját leginkább a tudós honlapjának gondozása töltötte ki, sokat utazhatott Hawking mellett, és több neves közéleti személyiséggel - többek között Bill Clinton amerikai exelnökkel - is találkozott.


Stephen Hawking

A 64 éves Hawking a nyolcvanas évek végén lett világhírű Az idő rövid története című tudományos bestsellerével, azóta is a világ egyik legjelentősebb természettudósaként tartják számon. A tudományos körökön kívül is tisztelet övezi: a fiatalok körében igen népszerű, a Star Trek egyik epizódjában pedig önmagát alakította. Betegségét 22 éves korában diagnosztizálták, azóta állapota egyre romlik - az orvoslás történetében a Lou Gehring-kórként is ismert betegség egyik legrégebb óta szenvedő túlélője.