Új feketelyuk-elmélettel állt elő Hawking

2004.07.22. 12:40
Saját, harminc éve hangoztatott álláspontját - mely szerint a fekete lyukak minden beléjük hulló anyagot és információt elpusztítanak - bírálta felül a fizikus szerdai előadásában. Hawking új elmélete szerint a fekete lyukakból mégis képes kiszökni információ, bár károsodott formában.
A fekete lyukak nem puszítják el a beléjük jutó információt, hanem roncsolják azt, állítja Stephen Hawking fizikus, felülbírálva saját harminc éve hangoztatott álláspontját, írta a New York Times.

Hawking új elmélete szerint, melyet szerdán fejtett ki Dublinban, a 17. Nemzetközi Általános Relativitási és Gravitációs Konferencián, az információ mégis meg tud szökni a fekete lyukakból. A fizikus éppen egy hete kért időt felszólalásra egy rövid üzenetben: "Megoldottam a fekete lyukak információs paradoxonát, és szeretnék róla beszélni".

Saját paradoxon

Stephen Hawking
A paradoxont egyébként Hawking saját maga hozta létre, amikor a hetvenes években felállította elméletét a fekete lyukakról. Eszerint ezek az objektumok folyamatosan energiát sugároznak ki, ennek révén egyre veszítenek a tömegükből, végül eltűnnek. Így a beléjük hullott anyag hordozta információ is eltűnik.

Ez azonban ellentmond a kvatumfizika törvényeinek, melyek szerint a fekete lyukba hullott anyaggal kapcsolatos információk sohasem tűnhetnek el teljesen. Ekkor ugyanis nem lenne érvényes a mikroreverzibilitás, azaz a folyamatok megfordíthatósága, ami a hagyományos és a kvantumfizikában is alapvető tétel. Hawking korábban azzal érvelt, hogy a fekete lyukak hatalmas gravitációs ereje miatt itt nem érvényesek a kvantummechanika törvényei, és az információ esetleg más univerzumokba jut. Most azonban már úgy gondolja, hogy az információ egyszerűen visszaszivárog a mi világunkba.

Kiábrándító

"Sajnálom, hogy ki kell ábrádítanom a scifirajongókat, de ha az információ megmarad, nem lehet a fekete lyukakat más univerzumokba való utazásra használni. Ha beleugrunk egy fekete lyukba, a tömegünk visszakerül a mi univerzumunkba, de roncsolt formában; az információ meglesz arról, hogy néztünk ki, de felismerhetetlen állapotban" - mondta a fizikus előadásában.

Hawking új álláspontja így összhangba került más fizikusok által már évek óta hangoztatott nézetekkel. Például ha a fekete lyukat a húrelmélet alapján modellezik - mely szerint a világegyetem apró, rezgő húrokból áll, nem pontszerű részecskékből - meggyőzően lehet érvelni amellett, hogy az információ kijuthat, mondta a New Scientistnek Joseph Polchinski, a kaliforniai egyetem munkatársa.

Végtelen idő

Hawking - nagyon leegyszerűsítve - úgy jutott az új eredményre, hogy végignézte: mi történik a különböző típusú fekete lyukakkal végtelen idő alatt, és kimutatta, hogy a kezdeti és a végső információmennyiség megegyezik. Arról azonban nem szólt, hogy mi történik az információval időközben.

A fizikus így elveszítette azt a fogadást, amit 1997-ben kötött John Preskillel, a California Institute of Technology elméleti fizikusával. Preskill úgy vélte, Hawking tévedett, amikor azt állította, hogy a fekete lyukak minden beléjük hulló dolgot elpusztítanak. A tét egy, a nyertes által választott enciklopédia volt, amiből "az információ tetszés szerint visszanyerhető".

"John mindenestül amerikai, ezért természetesen egy baseballenciklopédiát kért - mondta Hawking. - Nagyon nehéz volt itt ilyet találni, ezért felajánlottam neki egy krikettenciklopédiát, de Johnt nem lehetett meggyőzni a krikett felsőbbrendűségéről."  • Tippek
  • Biztosítás