Hétfőn átadják radioaktív hulladéktárolót Bátaapátiban

2008.10.05. 08:12
Várhatóan 2010-től fogadja a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot a Bátaapátiban felépített tároló.

Hétfőn ünnepélyesen felavatják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeit Bátaapátiban; a tároló a Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású atomhulladék végső elhelyezésére szolgál.

A teljes befejezéséig az eddigiekkel együtt 38 milliárd forintba kerül a beruházás és a korábbi években további 30 milliárd forintot költöttek a kutatásra és az előkészületekre. A 38 milliárd forint ráfordítás a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származik. Az alapba azok a vállalkozások és intézmények fizetnek bizonyos összeget, amelyeknél radioaktív hulladék keletkezik.

Az alapban jelenleg felhalmozott befizetések nagysága közel 115 milliárd forint, a legnagyobb befizető a Paksi Atomerőmű Zrt. évi mintegy 23 milliárd forint összeggel.

A hulladéktároló beruházója és üzemeltetője a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Non-profit Kft. (RHK).

Hegyháti József, az RHK ügyvezetője korábban elmondta, hogy a Bátaapátiban lévő kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló teljes befejezése 2010 után várható. Ezt követően kerülhet napirendre a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésének kérdése.  • Hírek
  • Személyi kölcsön