Árpád
-2 °C
4 °C

Engedélyezték a hibrid embriók létrehozását Nagy-Britanniában

2007.05.18. 16:32
Az erős nyomásnak engedve a brit kormány engedélyezte a hibrid, azaz az emberi és állati géneket egyaránt tartalmazó embriók létrehozását és felhasználását kutatási célokra. Az ellenzők szerint a jóváhagyás szerte a világon tiltakozást válthat ki.
Az elmúlt hónapokban több brit kutató és betegjogi szervezet is felszólalt egy decemberben született törvényjavaslat ellen, amely be kívánta tiltani a hibrid embriók létrehozását.

A hibrid embriók létrehozása során a sejtmagjuktól megfosztott állati sejtekbe emberi DNS-molekulát juttatnak. (Az így kifejlődött embriókat a hatályos jogszabályok szerint 14 napos korukig el kellett pusztítani.)

Hibridekre a kutatók szerint azért van szükség, hogy ellensúlyozni tudják az emberi petesejtek hiányát. A belőlük kinyert őssejteken olyan kísérleteket lehet elvégezni, melyek segítenek a genetikai eredetű betegségek - mint például a Parkinson- és az Alzheimer-kór - kifejlődésének megfigyelésében.

Hatásosan érveltek

A törvénymódosítás nyilvánosságra kerülése után a kutatók attól tartottak, hogy a tilalom jelentősen hátráltatja majd az új készítmények kifejlesztését. Bár ez az akadály most elhárult, a kormány továbbra is feltételekhez köti az eljárás alkalmazását: csak súlyos betegségek kutatásához, és csak engedélykérés után kerülhet rá sor.

Caroline Flint egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt időszakban a tudósok számos meggyőző bizonyítékot mutattak be arra vonatkozóan, milyen fontos is a hibrid embriók felhasználása.

Nem mindenkit győztek meg

Miközben a kutatók és a tudósok üdvözölték a döntést, az ellenzők aggodalmukat fejezték ki az eljárással kapcsolatban, mivel az szerintük etikai aggályokat vet fel.

Josephine Quintavalle, a Comment on Reproductive Ethics igazgatója megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány, engedve egy általa haszonlesőnek titulált kutatócsoport nyomásának, megváltoztatta álláspontját. Szerinte a kormány döntése sem tudományos, sem pedig etikai indokokkal nem támasztható alá.

A kutatók reményei szerint azonban az embriók alkalmazása számos tudományos előrelépéshez hozzásegíti majd őket. Továbbra is tilos lesz viszont 14 napnál tovább fejlődni hagyni őket, és nem engedélyezi a törvény a csak állatokból nyerhető hibridek létrehozását sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?