Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Engedélyezték a hibrid embriók létrehozását Nagy-Britanniában

2007.05.18. 16:32
Az erős nyomásnak engedve a brit kormány engedélyezte a hibrid, azaz az emberi és állati géneket egyaránt tartalmazó embriók létrehozását és felhasználását kutatási célokra. Az ellenzők szerint a jóváhagyás szerte a világon tiltakozást válthat ki.
Az elmúlt hónapokban több brit kutató és betegjogi szervezet is felszólalt egy decemberben született törvényjavaslat ellen, amely be kívánta tiltani a hibrid embriók létrehozását.

A hibrid embriók létrehozása során a sejtmagjuktól megfosztott állati sejtekbe emberi DNS-molekulát juttatnak. (Az így kifejlődött embriókat a hatályos jogszabályok szerint 14 napos korukig el kellett pusztítani.)

Hibridekre a kutatók szerint azért van szükség, hogy ellensúlyozni tudják az emberi petesejtek hiányát. A belőlük kinyert őssejteken olyan kísérleteket lehet elvégezni, melyek segítenek a genetikai eredetű betegségek - mint például a Parkinson- és az Alzheimer-kór - kifejlődésének megfigyelésében.

Hatásosan érveltek

A törvénymódosítás nyilvánosságra kerülése után a kutatók attól tartottak, hogy a tilalom jelentősen hátráltatja majd az új készítmények kifejlesztését. Bár ez az akadály most elhárult, a kormány továbbra is feltételekhez köti az eljárás alkalmazását: csak súlyos betegségek kutatásához, és csak engedélykérés után kerülhet rá sor.

Caroline Flint egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt időszakban a tudósok számos meggyőző bizonyítékot mutattak be arra vonatkozóan, milyen fontos is a hibrid embriók felhasználása.

Nem mindenkit győztek meg

Miközben a kutatók és a tudósok üdvözölték a döntést, az ellenzők aggodalmukat fejezték ki az eljárással kapcsolatban, mivel az szerintük etikai aggályokat vet fel.

Josephine Quintavalle, a Comment on Reproductive Ethics igazgatója megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány, engedve egy általa haszonlesőnek titulált kutatócsoport nyomásának, megváltoztatta álláspontját. Szerinte a kormány döntése sem tudományos, sem pedig etikai indokokkal nem támasztható alá.

A kutatók reményei szerint azonban az embriók alkalmazása számos tudományos előrelépéshez hozzásegíti majd őket. Továbbra is tilos lesz viszont 14 napnál tovább fejlődni hagyni őket, és nem engedélyezi a törvény a csak állatokból nyerhető hibridek létrehozását sem.